диета при високи триглицериди

Диета при високи триглицериди

Правилната диета при високи триглицериди е много важна, за да започне тялото ви да се чувства по-добре. Тях може да откриете в храни, богати на мазнини и захари. Твърде многото триглицериди, обаче, могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. В статията ще разберете каква е подходящата диета при високи триглицериди, към която е добре да се придържате.

Какво са триглицеридите?

Триглицеридите са известни още като неутрални мазнини, принадлежащи към групата на хранителните мазнини. Те служат като енергиен резерв на тялото, което ги складира като мастна тъкан.

Неутралните мазнини се абсорбират с храната чрез червата. В допълнение, тялото е в състояние и само да произвежда триглицериди – това се случва предимно в черния дроб, но също и в мастната тъкан.

Всъщност, човешкото тяло се нуждае от триглицериди. Те осигуряват необходимата ни енергия, предпазват от студ и са важна част от метаболизма. Ако концентрацията, обаче, в кръвта им е повишена, лекарите наричат това хипертриглицеридемия.

Каква трябва да бъде диетата при високи триглицериди?

Основният въпрос, който много хора с такъв проблем си задават – какво може и какво не да се яде? Всъщност, изборът на храна има пряко влияние върху концентрацията на триглицеридите. Следователно, правилното съставяне на менюто е важен фактор за намаляване нивата на този вид мазнини.

Първата стъпка е да започнете да консумирате храни на растителна основа. Зеленчуците и плодовете изграждат основата за здравословна диета при високи триглицериди с ниско съдържание на мазнини и захари. Също така, съветваме ви да избягвате алкохол и газирани напитки с добавена захар. По принцип, плодовете с ниско съдържание на фруктоза са идеални – напр., горски плодове или диня. Храните с много фибри – като ябълки и круши, също са много подходящи. Ако обичате овесени ядки – не пропускайте да ги включите в новото си меню. Спанакът, който е с ниско съдържание на мазнини, е позволен. Авокадото и ядките съдържат здравословни мазнини и може да ги консумирайте, но с мярка. По-мазната риба като херинга, скумрия и сьомга може да спомогне допълнително за понижаване нивата на триглицеридите. Ако не обичате риба, то може да приемате добавки с Омега 3 мастни киселини като ТриОмега 1000+.

Дискусията относно домашните средства, които може да включите в диетата при високи триглицериди, продължаваме с оцета. Да, той наистина оказва влияние и има положително въздействие, но все пак не трябва да се прекалява и с него.

Същото важи и за чая. Черният чай оказва минимално въздействие върху нивата на триглицеридите в кръвта – той е с ниско съдържание на калории, няма захар и съдържа здравословни вторични, растителни вещества.

Защо е важно да се спазва диетата при високи триглицериди?

Ако имате твърде много мазнини в кръвта, това може да насърчи развитието на атеросклероза. Увреждането на кръвоносните съдове се счита като рисков фактор при инфаркти или инсулти. В допълнение, прекомерното съдържание на мазнини в кръвта, също може да доведе до възпаление на панкреаса, а ефектът е подобен като при повишени нива на холестерола. Високите нива на триглицериди са и знак, че нещо не е наред с метаболизма ви (диабет, затлъстяване или бъбречно заболяване).

Следователно, диетата при високи триглицериди е много важна по ред здравословни причини. Ако преди това сте яли много “fast food”, усилията, които ще трябва да положите ще отнемат малко повече време, но с желание – вие ще успеете.

Знайте, че не е възможно с точност да се каже колко бързо могат да бъдат намалени триглицеридите, но едно е сигурно. В зависимост от причината за повишените им нива, те могат да бъдат редуцирани с до 70% чрез промяна в начина ви на живот.

Помощ от природата и допълнение към диетата при високи триглицериди

Български специалисти препоръчват прием на Липибор / Lipibor® – продукт, вдъхновен изцяло от природата, предназначен за хора с висок холестерол. Подбраните му съставки понижават “лошия” (LDL) холестерол и триглицеридите, а “добрия” (HDL) – увеличават.

Една капсула съдържа 10 mg Поликозанол (Policosanol), 10 mg Ниацин (Niacin) и 300 mg Бета-глюкан (Beta-glucan). Може да се приема също от диабетици и хора в напреднала възраст, а препоръчителната доза е 1 капсула дневно – по време на вечеря или преди сън.

Може да го откриете в аптечната мрежа и в сайта на електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola
Споделяне