високи триглицериди

Високи триглицериди – чести причини за тяхната поява

Високи триглицериди в кръвта е състояние, което изисква наблюдение и адекватна реакция от ваша страна. За да стане това обаче е добре да сте наясно с основните причини, допринасящи за тяхното повишаване. Така ще може да елиминирате част от тях и да понижите нивата им по естествен начин. Ако не поддържате стойностите им в норма, това би допринесло за увеличаване на риска от атеросклероза, инфаркт или инсулт. Затова и в следващите редове споделяме кои са водещите фактори за високи триглицериди и как да бъдат регулирани те.

Небалансирано хранене – водеща причина за високи триглицериди

Диета, в която преобладават храни с високо съдържание на добавена захар, както и рафинирани зърнени култури, често води до повишаване на триглециридите. Също така е доказано, че ако над 60% от дневните калории са въглехидрати, съществува голяма опасност от същият резултат. Небалансираното хранене често е причина за покачване на килограмите, а това се отразява негативно на липидите в кръвта, защото те се повишават успоредно с теглото. Друг начин, по който лошата диета е „виновна“ за високи триглицериди е, че по този начин не се контролира кръвната захар. Високите нива на глюкоза в кръвта се дължат на прекомерната консумация на храни с добавена захар. Това е така, защото обикновено черният дроб разгражда въглехидратите до глюкоза и ги трансформира в гликоген, който се използва от организма като източник на енергия. Но пречистващият орган може да преобразува само определени количества глюкоза, а излишъкът се трупа под формата на мазнини (липиди). Резултатът е на лице – високи триглицериди в кръвта!

Липса на физическа активност – фактор отговорен за високи триглицериди

Ако сте диагностицирани с високи триглицериди, то редовното движение трябва да стане част от стратегията за поддържането им в норма. Защо е така? Редовната физическа активност спомага за повишаване нивото на добрия холестерол, засилва изгарянето на калории, насърчава отслабването и държи нивата на кръвната захар нормални. Да не говорим, че тренировките особено аеробните – бягане, колоездене, плуване оказват положително влияние на сърдечно-съдовото здраве. Най-голям резултат се вижда при 30 минутна тренировки, минимум 3 пъти седмично. Спортът е здраве, опитайте и вие.

Прекомерната употреба на алкохол води до високи триглицериди в кръвта

За съжаление у нас, всекидневната употреба на алкохол не се смята за нередност, а напротив за нещо напълно нормално. Това обаче не е съвсем вярно. Прекомерната употреба на спиртни напитки се отразя негативно на организма и взема роля, и по отношение на бързото повишаване на триглицеридите в кръвта. Алкохолът попада директно в кръвния поток и се транспортира до черния дроб. Там той затруднява работата на метаболитните ензими, вследствие на което се забавя метаболизма в организма. В резултат се натрупват триглицериди в чернодробните клетки. Това от своя страна затруднява функцията на черния дроб и той започва да синтезира повече липопротеини в кръвта. Те са едни от основните носители на холестерол в организма и повишените им нива причиняват мастни отлагания в стените на кръвоносните съдове, обикновено в артериите.

След като разбрахте за водещите причини за високи триглицериди, ето и качествено решение на проблема

За възвръщане и поддържане нивата на триглицериди и холестерол в кръвта, специалистите у нас препоръчват Липибор / Lipibor®. Това е изцяло природен продукт, който съдържа висококачествени стандартизирани екстракти от поликозанол, ниацин и бета глюкан. Съставките са съчетани така, че да повишават „добрия“ HDL холестерол за сметка на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите. Благодарение на своята формула продуктът понижава още тромбоцитната агрегация и намалява риска от атеросклероза.

Има висок профил на безопасност, което позволява неговата продължителна употреба. Приема се по 1 капсула по време на вечеря или след лягане, за оптимален ефект.

Потърсете го в аптеките или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg

borola
Споделяне