повишен холестерол

Важно при повишен холестерол – 5-те най-опасни последици

За да функционира нормално, организмът ни се нуждае от постоянно наличие на холестерол в кръвта. Част от него постъпва с храната, останалият се синтезира в черния дроб. Независимо от жизненоважната му роля обаче, при хронично повишен холестерол ефектът върху организма е единствено негативен.

10 различни, но еднакво опасни за здравето последствия при повишен холестерол

За опасно повишен холестерол се говори в 2 случая:

1. При висок лош холестерол (LDL)

2. При високи стойности на общия холетерол

И двете състояния крият риск от потенциално опасни последствия за организма. Единственият случай, когато се счита, че повишените стойности не крият опасност е когато се установи висок добър холестерол (HDL).

10-те най-опасни последствия при висок общ и лош холестерол включват:

  • влошено оросяване на крайниците – първото усложнение при хронично повишен холестерол
  • запушване на по-големите артерии (атеросклероза)
  • намаляване притока на кръв към жизненоважни органи
  • опасност от инфекции и възпаление на съдовите стени
  • риск от образуване на камъни и запушване на жлъчните пътища (жлъчно-каменна болест). В над 80% от случаите камъните в жлъчния мехур се дължат на повишения холестерол

Профилактика на последствията при висок холестерол

Повечето хора с повишен холестерол не подозират за състоянието си, нито за комплексното му негативно влияние. Затова се препоръчва провеждането на профилактично изследване на холестерол и триглицериди в кръвта. Навременното установяване и овладяване на проблема гарантира успешна превенция на споменатите последствия.

При установяване на повишен липиден профил може да се разчита на Липибор / Lipibor®. Добре балансираният състав на Липибор действа за трайно намаляване на лошия и общия холестерол и едновременно за понижаване на триглицеридите в кръвта. Освен това Липибор помага за повишаване на добрия холестерол, с което се елиминира риска от споменатите последствия. Благоприятният ефект се появява в рамките на 2-3 седмици без риск от никакви нежелани странични ефекти.

 

borola
Споделяне