яйца холестерин

Яйца и холестерин – възможна или невъзможна комбинация?

Влияе ли отрицателно върху нивото на холестерин (холестерол) в кръвта консумацията на кокоши яйца? Ново проучване дава категоричен отговор на този често задаван въпрос. Любимата на мнозина храна НЕ оказва негативно въздействие на холестеролните стойности, когато се приема умерено.

Подробности за изследването, което установява, че умерената консумация на яйца НЕ се отразява лошо върху съдържанието на холестерин в кръвния серум

То е проведено от учени от Института за обществено здраве (PHRI) към университет „Макмастър“ в гр. Хамилтън, Канада, и „Хамилтън Хелт Сайънсис“ (HHS) – болнична мрежа в същия град. Резултатите са публикувани в престижното сп. The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

Учените анализират данни от три международни проучвания, реализирани от Института за обществено здраве. В тях е взета предвид консумацията на яйца от 146 011 души от 21 държави и 31 544 пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от сравнителния анализ са повече от обнадеждаващи. „Умерената консумация на яйца, която се равнява на 1 яйце на ден, НЕ увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Това се отнася дори за хора, които имат анамнеза за подобни заболявания и диабет“. Думите са на д-р Махшид Деган, която е водещ автор на проучването и изследовател в Института за обществено здраве.

Освен това не е открита връзка между консумацията на яйца и холестерола в кръвта (LDL, HDL, размер на холестеролните частици и триглицериди)

Учените са категорични, че резултатите са стабилни и широко приложими както за здрави индивиди, така и за такива със (или анамнеза за) сърдечно-съдови заболявания. В заключение припомнят, че:

  • по-голямата част от холестерола в тялото (до 80%) не идва директно от хранителни продукти като яйцата и месото, а се произвежда от черния дроб
  • високото ниво на холестерола е резултат предимно от заседналия начин на живот и високите нива на стрес

Вече е ясно, че умерената консумация на яйца НЕ се отразява отрицателно на количеството холестерин в кръвта. Ето какво се знае още…

За естествено регулиране нивата на холестерола в кръвта спокойно може да се разчита на Липибор / Lipibor®. Това е изцяло природен продукт, който комбинира силата на 3 доказани холестерол- понижаващи вещества – поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Прилага се като успешно помощно средство при промяна на храненето и начина на живот. Приеман редовно по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане, той:

  • понижава „лошия“ LDL холестерол
  • повишава „добрия“ HDL холетерол
  • предпазва от развитие на атеросклероза

Продуктът повишава ефекта на холестерол-понижаващи лекарства като статини и фибрати. Усилва антиагрегантното действие на аспирина. Не крие риск за здравето на хора в напреднала възраст, такива с понижена чернодробна функция и диабетици. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

borola
Споделяне