холестерол млади хора

Висок холестерол – често срещан проблем и при млади хора

Високият холестерол няма ясно изразена симптоматика и за това остава „скрит” проблем за много млади хора. Специалистите подчертават, че навременният контрол може да се окаже решаващ за сърдечно-съдовото здраве в напреднала възраст. Какво е необходимо младите хора да знаят за рисковете от високия холестерол – вижте в следващите редове.

Риск от висок холестерол при млади хора

Американската кардиологична асоциация съветва всички младежи, на възраст над 20 години, да изследват липидния си профил веднъж на всеки 5 години. Той включва изследване на всички взаимосвързани показатели – общ холестерол, нископлътностни и високоплътностни липопротеини, и триглицериди. С особена сила тази препоръка важи за хората с наследствена предразположеност към висок холестерол (хиперхолестеролемия). Наднорменото тегло, нездравословната диета, заседналият начин на живот, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол са сред останалите рискови фактори. Те увеличават опасността от повишаване на нивата на LDL „вреден” холестерол и триглицериди.

Чрез навременно установяване на завишени нива на холестерол и триглицериди се цели да се ограничат рисковете за здравето с напредване на възрастта.

Продължително поддържане на високи нива на холестерол като предпоставка за сърдечно-съдови заболявания

Мащабно проучване, публикувано в The Lancet, разглежда дългосрочните рискове за здравето при високи нива на холестерол, поддържани с десетилетия. Учените анализирали данни от близо 400 000 души, от 19 държави. Те открили силна връзка между нивата на „лошия” холестерол в ранна възраст и развитието на сърдечно-съдовите болести през следващите 40 и повече години от живота.

Учените изчислили възможността от инфаркт или инсулт за хората над 35 години, в зависимост от пола, възрастта, нивата на холестерола и рискови фактори от начина на живот. Те стигнали до заключението, че високият холестерол при хора под 45 години увеличава дълготрайно сърдечно-съдовия риск, в сравнение с висок холестерол, установен в по-късна възраст.

Проучването хвърля светлина върху често подценявания проблем и набляга на нуждата от контрол на холестерола в млада възраст. Специалистите са убедени, че своевременното овладяване на високия холестерол намалява риска от сърдечно-съдови заболявания в по-късен етап от живота.

Стратегии за контрол на високия холестерол в млада възраст

Младите хора със завишен холестерол е нужно да направят промени в начина си на живот, за да предотвратят здравните рискове. Препоръчва се да започнат да се хранят балансирано, като изключат от менюто си богатите на трансмазнини храни. Да внимават със захарта, да ограничат употребата на алкохол и да спрат пушенето. Да започнат да тренират активно и да свалят излишното тегло, ако имат такова. Към тези практики е удачно да се добави и природно средство, което да спомогне за регулиране на холестерола. Съветът на българските специалисти е това да бъде Липибор / Lipibor®. Продуктът съдържа комбинация от висококачествени, стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета глюкан. Тези активни вещества действат като безопасни „природни статини”. Понижават общия холестерол и триглицериди, намаляват нивата на LDL и повишават HDL холестерола. По този начин оказват съдова протекция и предпазват от развитие на сърдечно-съдови заболявания с напредване на възрастта.

borola
Споделяне