наследствен висок холестерол

Наследствен висок холестерол – същност и решения

Съществува генетичен фактор, който повишава здравния риск при млади хора, и той се нарича наследствен висок холестерол. Повече за фамилно предавания висок холестерол, какви потенциални опасности носи и как да се овладее своевременно ще научите в публикацията.

Наследствен висок холестерол – същност на състоянието

Погрешно е да се смята, че от висок холестерол страдат само възрастните. Някои хора се раждат с предиспозиция към повишаване на нивата му в кръвния серум. Състоянието се нарича хиперхолестеролемия и се предава в семейството. Фамилната хиперхолестеролемия се характеризира с опасно високо съдържание в кръвта на липопротеин с ниска плътност (LDL), наричан още „лош” холестерол. Хората със състоянието са изложени на натрупване на лош холестерол по стените на артериите и вените, което стеснява просвета на кръвоносните съдове. Резултат се изразява в повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания още в ранна възраст.

Фамилното състояние може да засегне всеки, който носи неправилно функциониращия ген, отговорен за поява му. Високият холестерол обикновено няма изразени симптоми. За това е нужно да знаете семейната си здравна история и ако в нея присъства заболяването, да изследвате холестеролните си нива. Ранното откриване на хиперхолестеролемия е от съществено значение за намаляване на съдовия риск и овладяване на състоянието.

Терапевтични опции пред хората с наследствено висок холестерол

Обикновено терапията при висок холестерол включва определени здравословни промени в начина на живот – преустановяване на вредните навици, като тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол. След основните условия е засегнатите да следват балансирана, нискомазнинна диета и да се заемат с редовно спортуване. Хората, които имат наследствено висок холестерол обаче, не могат да понижат стойностите му единствено с промени в начина на живот. Те трябва да приемат лекарствени средства, с които да контролират трайно завишените нива на холестерол. Най-често се насрочва терапия със статини. Те блокират ензимите в черния дроб, които произвеждат холестерол и спомагат за изхвърлянето му от организма. Съществува и друга алтернатива за налагане на контрол над холестерола. Тя включва прием на природни статини като ефективен и безопасен вариант на синтетичните статини.

Натурален подход за контрол на наследствено обусловения висок холестерол

Природното средство Липибор / Lipibor® се ползва с висок успех при овладяване на наследствения висок холестерол. Той е ефикасно допълнение към здравословните промени в начина на живот на засегнатите от хиперхолестеролемия или повишен холестерол с друга първопричина. Продуктът съдържа три активни вещества, действащи като природни статини – бета глюкан, ниацин и поликозанол. Те изразяват мощен синергичен ефект по отношение на намаляване на общия и LDL холестерола, и повишаване на HDL холестерола. По този начин налагат траен контрол върху мастната субстанция и понижават сърдечно-съдовия риск.

Продуктът може да се приема в комбинация и с други препарати, понижаващи холестерола. Поради естествения си произход не крие рискове за здравето и може да се употребява продължително време.

borola
Споделяне