холестерин диета

Холестерин, приеман с всекидневната диета, и грип

Високите нива на холестерин (холестерол) във всекидневната диета вероятно са причина за влошаване на състоянието при грип. Това предполага ново изследване на Илинойския университета в САЩ. То е проведено върху мишки, но учените са на мнение, че ефектът ще е същият и при хора. Резултатите са публикувани в The Journal of Immunology – официалният журнал на Американската асоциация на имунолозите (AAI).

Холестерин с ежедневната диета и тежест на заболяването от грип

Мишките са разделени в две групи – едната приема стандартна храна за гризачи, а другата – същата храна, но с 2% холестерол. След 5-седмично следване на хранителния режим животните умишлено са заразени с адаптиран към мишки човешки грипен вирус А. Изследователите проследяват както прогресията на заболяването, така и фактори като:

  • загуба на тегло
  • прием на храна
  • поведение по време на инфекцията

В различни фази от инфекцията учените:

  • мерят нивото на серумния холестерол
  • следят имунния отговор
  • провеждат мониторинг на вирусния товар в белите дробове

„Мишките, приемащи храна с 2% холестерол, са с по-висока заболеваемост, по-голяма загуба на тегло и проявяват болестно поведение“. Коментарът е на водещата авторка на изследването Алисън Луи. Тя и колегите ѝ от екипа установяват, че тези мишки са по-болни, тъй като имунната им система е разстроена. Учените обаче подчертават, че имунитетът не е потиснат, а свръхактивен.

Холестеролът в храната води до увеличаване броя на имунните клетки, отделящи цитокини, в белите дробове

„Състоянието, наречено цитокинова буря, е една от тежките прояви на вирусната инфекция. Този свръх отговор на определени клетки от имунната система може да причини прекомерно възпаление и дори да доведе до летален изход. В този ред на мисли открихме, че повечето клетки, отделящи цитокини, са инфилтрирали белите дробове на мишките, приемащи храна с холестерол. Именно това може да е допринесло за по-тежкото протичане на заболяването“, казва Луи. Тя подчертава, че мишките с висок холестерол са имали възпалителни промени в белите дробове още преди да се разболеят от грип. „Интересно би било да се разбере как точно холестеролът, приеман с храната, увеличава възпалението отпреди инфекцията“. Това казва друг от авторите на проучването Андрю Стийлман.

В заключение учените съобщават, че приемът на храна, богата на холестерол, повишава смъртността при мишките, заразени с грип. „Резултатите от изследването показват необходимостта от осъзнаване как състоянието на организма допринася за изхода от заболяването“, казва Луи.

В случай на висок холестерин в резултат на ежедневната диета, наши специалисти препоръчват преразглеждане на храненето, повече двигателна активност и…

Липибор / Lipibor® – комбинирана тройна формула от поликозанол, ниацин и бета-глюкан, която спомага за поддържане на здравословни нива на липидите (мазнините) в кръвта. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

Това, което отличава продукта от останалите на пазара у нас, е, че намалявайки „лошия“ LDL холестерол, увеличава нивата на „добрия“ HDL холестерол. Резултатът е дългосрочен, липсват страничните ефекти на статините и другите синтетични холестеролопонижаващи средства. Може да се приема дори от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Наличен е в аптечната мрежа в страната. Може да бъде поръчан и доставен до всяка точка на България от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне