мастни вещества

Мастни вещества в кръвта и боровинки – ето нещо любопитно

Боровинките са мощно средство в борбата срещу някои потенциално опасни мастни вещества (липиди) в кръвта. Това се потвърждава от различни изследвания на учени по света, които достигат до извода, че малките плодчета със сладко-кисел вкус:

 • подобряват сърдечно-съдовото здраве
 • понижават лошия LDL холестерол

Научете повече по темата от статията.

Мастни вещества в кръвния серум и прием на боровинки

Според проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) през май 2019 г., дневният прием на чаена чаша боровинки:

 • може да доведе до значително намаляване на някои рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания при пациенти с метаболитен синдром

Изследването е проведено сред група възрастни хора между 50 и 75 години, разделени на случаен принцип в три групи. По време на 6-месечния експеримент:

 • първата група приема веднъж дневно по една чаша лиофилизирана боровинка на прах, равняваща се на 100 гр пресни боровинки
 • втората – своеобразен коктейл от лиофилизирана боровинка на прах и плацебо в съотношение 50 на 50
 • третата (контролната група) – само плацебо

При анализа на данните учените констатират, че при хората, приемащи по чаша боровинки на ден, се наблюдават определени сърдечно-съдови ползи като:

Подобно нещо не се забелязва при участниците, които приемат по-малко или изобщо не консумират боровинки

Друго проучване предполага, че благодарение на антиоксидантните си свойства боровинките предпазват от натрупване на артериални плаки и намаляват риска от атеросклероза. Учените, които провеждат изследването, установяват, че:

 • животни, които редовно се хранят с боровинки, имат 40 до 60% по-малко увреждане на артериалната стена или тъканни увреждания в организма

За сравнение служат животни, които не приемат боровинки.

По данни на ново изследване на университета на Източна Англия (UEA), пък:

 • включването на боровинки в ежедневното хранене води до значително намаляване (според някои – до 44%) на лошия LDL холестерол

Учени отдават случващото се на съединения в боровинките, които помагат на черния дроб да обработва по-добре холестерола.

За регулиране нивото на мастни вещества в кръвта освен на боровинки може да се разчита и на…

Липибор / Lipibor® – рационална комбинация от три природни съставки, които осигуряват здравословни нива на холестерола и триглицеридите в организма. Формулата на продукта съчетава в едно висококачествени стандартизирани екстракти на:

 • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
 • Ниацин (Niacin) – 10 mg
 • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Всяко от активните вещества има отношение към нормализиране на кръвните липиди, а в съчетания с останалите усилва многократно действието си.

Редовният прием на продукта спомага за:

Продуктът е практически безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да се използва от хора в напреднала възраст, пациенти с понижена чернодробна функция и диабетици.

Търсете в аптечната мрежа или поръчайте от www.momo.bg – сайтът на онлайн магазин МоМо.

borola
Споделяне