статини дози

Статини във високи дози – вредят на костите!

Приемът на високи дози статини (лекарства за понижаване на холестерола) оказва негативен ефект върху костното здраве. Това доказва за пръв път съвместно проучване на изследователската организация Complexity Science Hub във Виена и Виенския медицински университет. Интересното в случая е, че учените комбинират експерименти с мишки и анализ на голяма база данни на австралийското население. „Искахме да проверим дали продължителният високодозов прием на статини ще навреди еднакво на костите на хора и животни“, обясняват изследователите.

Статини в големи дози и негативното влияние върху костите

Тестът с животни е проведен върху 39 мъжки и 32 женски мишки с хирургично отстранени яйчници. Гризачите са разделени в две групи. Едните получават статини във високо количество, другите – не.

Изследователите използват голяма база данни с над 7,9 милиона австралийци. Най-голям интерес представляват хората със сходни характеристики като животинските модели. Това са 138 666 мъже и 155 055 жени в постменопауза (периодът след менопауза). Всички те са приемали високо количество статини в продължение на минимум 1 година. За контролна група служат 415 998 мъже и 465 165 жени, които не са приемали лекарства за понижаване на холестерола.

За анализ на състоянието на костите е използвана детайлна 3D визуализация. Резултатите, касаещи животните, са категорични. Дългосрочното прилагане на статини в голямо количество вреди на костите както на мъжките, така и на женските мишки с хирургично отстранени яйчници.

Статините имат отрицателно въздействие върху различни части и характеристики на костта (напр. обем и дебелина)

Костният обем на трабекуларната кост (гъбеста мрежеста структура във вътрешността на костта) е намален с 42% при мъжките и с 34% при женските мишки.

Анализът на хората показва, че тези, които приемат статини във високо количество, са между 4 и 6 пъти по-уязвими от развитие на остеопороза.

Въз основа на резултатите учените стигат до извода, че високодозовият прием на статинови медикаменти е вредно за костите.

Безопасна алтернатива на статини във високи дози

Липибор / Lipibor® e изцяло природен продукт за намаляване на холестерола. Ефективността му е съизмерима с тази на синтетичните лекарства, но няма негативни ефекти върху здравето.

Всяка капсула съдържа тройна комбинация от Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

При редовен прием доказано намалява „лошият“ LDL и общият LDL и VLDL холестерол. Това обаче не е всичко! „Добрият“ HDL холестерол се повишава, което значително намалява опасността от атеросклероза и свързаните с нея усложнения.

Приемът е удобен. Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.

Продуктът е подходящ за диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне