холестерол

Разчитане на стойностите на холестерол – допълващи фактори

В интерпретацията на резултати от лабораторни изследвания на стойностите на холестерол е важно да се разгледа не само пола и възрастта, но също така и редица допълнителни фактори. Те могат значително да променят картината и да предотвратят погрешни заключения.

Холестерол – допълнителни фактори за разчитане на стойностите

Годишен сезон

В зависимост от времето на годината нивото на холестерола в кръвта може да падне или да се покачи. Известно е, че по време на студения сезон (края на есенно зимния сезон) се увеличава концентрацията на холестерол с 2-4%. Отклонение в подобна стойност може да се разглежда като физиологична норма.

Менструален цикъл

В началото на менструалния цикъл може да се отчете значително покачване нивата на холестерол. През първата половина от менструалния цикъл отклонението може да достигне поти 10%, което също е физиологична норма. В по-късните етапи от цикъла е характерно повишаване на холестерола с 6-8%. Това се дължи на особеностите на синтеза на мастни киселини под влияние на репродуктивните хормони.

Бременност

Бременността е друг допълнителен фактор за значително покачване стойностите на холестерол. По време на бременност се достига висок холестерол поради интензивния синтез на мазнини. За обичайно се счита холестеролът да се покачи с 12-15%.

Заболявания

Заболявания като ангина, хипертония в остра фаза (внезапни пристъпи), остри респираторни заболявания водят до значително намаляване концентрацията на холестерол в кръвта. Това състояние може да продължи от дни до месец и повече. Характерен е спад в рамките на 13-15%.

Злокачествени заболявания

При злокачествени заболявания се наблюдава рязък спад в нивото на концентриран мастен алкохол. Този процес може да се обясни с активен растеж на патологична тъкан. За нейното образуване са необходими много вещества, включително и холестерол.

Липибор / Lipibor® за нормални стойности на холестерол

Липибор е доказано ефективен природен продукт за поддържане на холестерола в норма. Всяка капсула Липибор съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Policosanol (Поликозанол), Niacin (Ниацин) и Beta-glucan (Бета-глюкан). Те имат клинично доказана способност за регулиране нивата на холестерол. Природният продукт е с рационален и удобен прием. Усвоява се бързо и цялостно от организма без да предизвиква нежелани странични реакции. Приема се по време на вечеря или преди лягане, тъй като докато спим синтезът на холестерол е най-висок.

 

borola
Споделяне