причини за внезапно повишаване на холестерола

4 изненадващи причини за внезапно повишаване на холестерола!

Съществуват различни по естество причини за внезапно повишаване на холестерола, но някои от тях наистина могат да ви изненадат. Обикновено най-често срещаните са свързани с генетична предразположеност, нездравословен начин на живот, който включва лошо хранене и никакво движение. Въпреки тях обаче бързото покачване в нивата на холестерола може да се дължи и на други фактори описани в статията.

Прекомерна употреба на кафе – една от причините за внезапно повишаване на холестерола

В резултат на съдържанието на кофеин, честата употреба на кафе повишава кръвното налягане и освен това може бързо да покачи холестерола. В едно малко проучване направено през 2018 г. се изследва ежедневната консумация на еспресо при млади и възрастни. Установява се, че консумацията средно на четири чаши на ден от напитката е свързана с повишен общ холестерол и LDL (лош) холестерол. Вероятно това се дължи на съдържащите се в кофеина съединения наречени дитерпени. Те от своя страна имат свойството да увеличават холестерола в кръвта чрез инхибиране синтеза на жлъчни киселини. Изследователи отбелязват, че напитките на основа на еспресо съдържат повече дитерпени от филтрирано или разтворимо кафе. Затова и свеждането до минимум употребата на кофеинови течности, ще предотврати внезапното повишаване на холестерола.

Тютюнопушене – причина за внезапно повишаване на холестерола

Никотинът, който е основна съставка в тютюневите изделия навлиза в кръвта чрез пушенето на цигари, през белите дробове. Това от своя страна кара тялото да освобождава голямо количество невротрансмитери, наречени катехоламини. Тяхното завишаване увеличава разграждането на липидите (липолиза), а крайният резултат е висок лош холестерол, за сметка на добрия (HDL). Затова отказването или редуциране броя на цигарите ще елиминира причината за повишаване на холестерола в кръвта, а и не само.

Бърза загуба на тегло – изненадваща причина за повишаване на холестерола

Едно изследване от 2019 г., на трима възрастни, които отслабват бързо с нискокалорична диета установява, че и при тримата се наблюдава внезапно покачване на LDL холестерола. Според учените това вероятно има връзка с промяна в метаболитните процеси в тялото. За да избегнете този риск, помислете за здравословно отслабване с повече ползи за организма, без странични ефекти.

Хроничен стрес – потенциална причина за повишаване на холестерола

Хроничният стрес и повишените нива на холестерола са свързани. Тази зависимост се обяснява с хормона кортизол, който се отделя, когато сме изложени на стресова ситуация. Скокът в нивата на хормона влияе пряко на холестерола и е предпоставка за неговото повишаване. За да се справите с този проблем, е необходимо да практикувате техники за управление на стреса – дихателни упражнения, медитация, релаксация.

Разбрахте кои са изненадващите причини за повишаване на холестерола, а знаете ли че има природно решение за справяне с проблема!

При висок холестерол е необходима промяна в начина на живот, а за най-добър ефект може да се доверите и на изцяло натурален продукт. Липибор / Lipibor е средство за регулиране на липидния профил в кръвта, благодарение на висококачествените, стандартизирани екстракти от поликозанол, ниацин и бета глюкан, които влизат в състава му. Активните съставки съдействат за понижаване нивата на общия и лошия холестерол, и триглицеридите в кръвта, като същевременно повишават нивата на добрия холестерол. Продуктът е с висок профил на безопасност и може да се употребява продължително време. Като за оптимален ефект се препоръчва прием в продължение на 8-12 седмица. Дозира се по 1 капсула вечер, по време на вечеря или преди лягане.

Потърсете го в аптечната мрежа в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне