холестерол стрес

Висок холестерол – причината може да е в хроничния стрес

Един от негативните ефекти, които може да окаже хроничният стрес върху организма ни е повишаването на „лошия“ холестерол. Когато тялото е изложено на стрес, настъпват определени физиологични реакции, включително промяна в нивата на хормоните и баланса на веществата в кръвта. Те могат да са причина за повишаване на холестерола.

Как реагира тялото ни, когато сме под стрес

Когато сме поставени в стресова ситуация тялото ни автоматично се подготвя за реакция и освобождава хормоните епинефрин, познат още като адреналин, норепинефрин и кортизол. Адреналинът предизвиква увеличаване на сърдечния ритъм, учестено дишане и повишава кръвното налягане. Кортизолът води до освобождаване на глюкоза и мастни киселини. Обикновено след справяне със стресовата ситуация нивата на тези хормони отново се връщат в норма. Когато сме изложени на постоянно напрежение, така нареченият хроничен стрес, може да се наблюдава увеличение в нивата на холестерол в дългосрочен план.

Повече за връзката стрес – холестерол

Проучване от 2013-та година анализира данните на 91 593 души и установява, че при хората, които са под стрес на работното място се наблюдават нездравословни нива на холестерол. Психическото напрежение води до повишаване на триглицеридите и липопротеините с ниска плътност (LDL), наричани още „лош холестерол“. Респективно нивата на „добрия холестерол“ – липопротеините с висока плътност (HDL), спадат.

Хормона кортизол, който се отделя при стресови ситуации е една от причините за трайно високи нива на холестерол. Повишеното отделяне на кортизол може да предизвика:

  • натрупване на мастни резерви в коремната област и по-голям риск от затлъстяване
  • складиране на мазнини и в други части на тялото
  • увеличаване на апетита

Ежедневния стрес се отразява върху нивата на холестерол и по косвен начин. Когато сме под напрежение прибягваме към нездравословни навици. Такива са похапването на вкусни, но вредни храни, тютюнопушенето, консумацията на по-големи количества алкохол. Ако превърнем тези навици в начин на живот сме изложени на по-голям риск от затлъстяване и висок „лош холестерол“.

Как да се справим с високия холестерол и нездравословните нива на стрес?

Ако холестеролът ви е над нормата и стресовите ситуации са ежедневие за вас, трябва да приложите някои техники за справяне с хроничния стрес. Тези съвети помагат да поддържате холестерола ви в норма.

  • Придържайте се към здравословен хранителен режим
  • Спортувайте редовно

Нека диетата ви за вкарване на холестерола в норма да започне с изключване на транс мазнините от ежедневното ви меню. Избягвайте преработените меса, простите въглехидрати и пълномаслените продукти. Правилният избор за вас са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и леките меса като пилешко и бяла риба. И все пак внимавайте с ограниченията, защото с прекалени рестрикции може да си докарате допълнително стрес.

Редовните тренировки помагат в две направления – понижават и стреса, и холестерола. За да постигнете резултат, е важно физическата активност да бъде редовна. Дали ще спортувате във фитнес залата, или ще заложите на разходка в парка е въпрос на лично предпочитание. Важното е физическата активност да намери място в седмичния ви график. За справяне със стреса са подходящи лека упражнения за разтоварване като йога.

Природен продукт, който помага в две направления – намалява „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол

Здравословните промени в навиците на живот са важни за хората с висок холестерол. Но те са първата крачка, която трябва да се направи, за да се контролират нивата на холестерола. Втората стъпка е прием на природен продукт за ефективно и дългосрочно намаляване на количеството на мастната субстанция в кръвта. Специалистите препоръчват той да бъде Липибор / Lipibor®. Продуктът е високоефективна натурална алтернатива на лекарствените средства за понижаване на холестерола. Съдържа изцяло природни вещества – ниацин, поликозанол и бета глюкан. С тяхна помощ се постига успешен контрол на холестерола по напълно естествен начин. Комбинацията от трите мощни съставки осигурява понижаване на общия, намаляване на LDL и увеличаване на HDL холестерола. Продуктът допринася и за намаляване на тромбоцитната агрегация и проявява имуномодулиращ ефект. Пази сърдечно-съдовото здраве и намалява риска от атеросклероза. Може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и с чернодробни заболявания.

borola
Споделяне