причини за нисък hdl

Причини за нисък HDL холестерол – ето възможните!

В следващите редове ще отговорим на едно често питане, а именно кои са възможните причини за нисък HDL холестерол. След като ги посочим, ще дадем и решение, което да помогне за трайно нормализиране нивата на холестерола. За да научите повече, изчетете статията докрай.

Наследствени фактори като причини за нисък HDL холестерол

Понякога ниските нива на „добър” холестерол се унаследяват. Някои медицински състояния значително намаляват нивата на HDL холестерола. Такива биват фамилна хипоалфалипопротеинемия и Болест на Танжер.

Неконтролиран диабет

Високите, неконтролирани нива на кръвна захар увеличават „лошия” холестерол и триглицеридите, и понижават нивата на „добрия” холестерол. От изключително значение за връщане на холестерола в норма, избягване на рисковете и поддържане на добро здраве е контролирането на захарната болест. Това може да стане с подходящи медикаменти и здравословни промени в начина на живот.

Инсулинова резистентност

Натрупването на голямо количество подкожни мазнини, особено около корема и талията, компрометира функцията на хормона инсулин за контролиране на кръвната захар. В резултат се развива състояние, познато като инсулинова резистентност. То може да предизвика диабет тип 2 или метаболитен синдром, които повишават сърдечно-съдовия риск. Инсулиновата резистентност може да доведе и до промени в модела на мазнините, известни като „дислипидемия”. Те се характеризират с повишаване на LDL и понижаване на HDL холестерола. Загубата на тегло може да допринесе за нормализиране на холестеролните нива, съветват от здравната организация HEART UK.

Oпределени медикаменти като причини за нисък HDL холестерол

Приемът на някои лекарствени средства може да понижи „добрия” холестерол. Сред тях са бета блокери, тиазидни диуретици, андрогени, гестагени и анаболни стероиди. Ако приемате някои от посочените медикаменти и имате въпроси или тревоги относно ефектите им, се допитайте до лекуващия лекар.

Фактори от начина на живот като чести причини за нисък HDL холестерол

Нездравословното хранене и воденето на заседнал начин на живот повишават LDL холестерола и триглицеридите, и негативно повлияват нивата на HDL холестерол. Така увеличават опасността от развитие на сърдечно-съдови болести. За да се защитите, включете повече физически активности в ежедневието си. Хранете се балансирано, като консумирате повече храни, благоприястващи „добрия” холестерол. Вижте какво е полезно да похапвате тук.

Най-често срещаният вреден навик – тютюнопушенето, също понижава HDL холестерола. Това се случва в резултат на химикал в цигарения дим, наречен акролеин. Той променя структурата на аполипротеин А1 в „добрия” холестерол, който възпрепятства правилното му функциониране в тялото. По този начин може да се ускори процеса на запушване на кръвоносните съдове.

Естествено решение за повишаване нивата на HDL холестерола

За да увеличите „добрия” холестерол по напълно естествен начин, започнете прием на Липибор / Lipibor®.

Продуктът представлява научно разработено природно средство за нормализиране нивата на холестерола в кръвта. В състава му се открива прецизна комбинация от три натурални съставки с мощно действие по отношение на холестерола. Това са висококачествени стандартизирани екстракти от ниацин, поликозанол и бета глюкан. Те съдействат за:

  • повишаване на HDL холестерола
  • понижаване на LDL холестерола
  • намаляване на триглицеридите
  • оказване на антиагрегантен и имуномодулиращ ефект

Редовният прием на продукта допринася за предпазване от атеросклероза. Съчетанието със здравословна диета и спорт повишава ефекта му за защита на сърдечно-съдовото здраве.

borola
Споделяне