последици от затлъстяването

Последици от затлъстяването – ето как вреди на здравето

В текущата статия ще научите повече за това какви са здравните последици от затлъстяването. С разкриването им целим да изтъкнем огромното значение на поддържането на нормално тегло за запазване на добро здраве в дългосрочен план.

Диабет тип 2 – сред опасните дългосрочни последици от затлъстяването

В световен мащаб повече от 87% от хората с диабет са с наднормено тегло и затлъстяване. Една от причините за развитието на диабет при затлъстелите хора е свързана с промени в клетките, които ги правят резистентни към хормона инсулин. Той транспортира захарта от кръвта към клетките, където тя се използва за енергия. Когато човек е инсулиново резистентен, този процес се нарушава, а резултатът е повишаване на кръвната захар.

Високо кръвно налягане

Повишаването на кръвното налягане е свързано с наднорменото тегло и затлъстяването по няколко механизма. Високата телесна маса кара сърцето да изтласква повече кръв, за да достига тя до всички клетки в тялото. Излишното количество мазнини могат да увредят бъбреците, които изпълняват функция за регулиране на кръвното налягане. Дълговременното поддържане на високо кръвно налягане увеличава риска от други здравословни проблеми, като развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Висок холестерол

Затлъстяването е един от основните рискови фактори за завишаване на нивата на холестерол в кръвта. Причината за това се корени в някои житейски навици, които хората със затлъстяване имат. Главните сред тях са спазване на нездравословна диета, прием на висококалорийни, мазни и преработени храни, и водене на заседнал начин на живот. Те допринасят за намаляване нивата на HDL и повишаване нивата на LDL холестерол. „Добрият” холестерол оказва протекивен ефект върху сърдечно-съдовата система и съдейства за изчистване на вредния холестерол. Високата концентрация на холестерол в кръвта, сама по себе си, е рисков фактор за увреждане на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови болести.

Сърдечно-съдови заболявания

Всички изброени до тук последици от затлъстяването допринасят за повишаване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Наднормерното тегло и затлъстяването могат да доведат до промени, които карат сърцето да работи по-усилено и по този начин го увреждат. Множество са болестните механизми, по които затлъстяването се свързва със сърдечните заболявания. Някои от тях са възпаление, ендотелна дисфункция, повишен симпатиков тонус, атерогенни липидни профили, тромбогенни фактори и обструктивна сънна апнея.

Стратегия за защита от опасните последици от затлъстяването

Както вече подчертахме, за да се защитят от здравословни проблеми, хората със затлъстяване трябва да положат усилия за свалянето на излишното тегло. Освен това, при доказано висок холестерол, те трябва да приложат мерки за намаляване на нивата му и предпазване от сърдечно-съдови болести. Най-удачният начин да го сторят, е като започнат прием на Липибор / Lipibor®. Природният продукт има безспорни ползи за контрол на холестерола. Съдържа комбинация от активни вещества – стандартизирани екстракти от поликозанол, бета глюкан и ниацин. Те бързо, качествено и безопасно регулират холестерола, като повишават HDL и намаляват нивата на LDL холестерол в кръвта. Така съдействат за защита на кръвоносните съдове от увреждане и понижаване на сърдено-съдовия риск.

Продуктът се комбинира идеално със здравословния начин на живот при отслабване. Има отлична поносимост и може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и с понижени чернодробни функции.

borola
Споделяне