високо кръвно и висок холестерол

Високо кръвно и висок холестерол – в опасна връзка

Комбинацията от високо кръвно и висок холестерол увеличава значително риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Как двата фактора си взаимодействат – научете в редовете по-долу.

Високо кръвно и висок холестерол – опасна за здравето връзка

Учените откриват, че дори и леко повишените нива на кръвното налягане и холестерола могат да си взаимодействат по начин, който е опасен за здравето. Комбинацията на двата фактора може да причини по-бързо увреждане на кръвоносните съдове и сърцето. Ако не бъдат контролирани, могат да се превърнат в причина за инфаркт и инсулт, както и да предизвикат бъбречна недостатъчност и увреждане на зрението.

Истинската причина за високия риск от сърдечни заболявания се крие в способността на холестерола да повлиява кръвното налягане. Когато мастната субстанция е със стойности извън нормата, тя се натрупва по стените на кръвоносните съдове под формата на т.н. плаки. Те стесняват просвета на артериите (големите кръвоносни съдове, които изнасят кръвта от сърцето към органите) и ги твърдяват. Тези увреждания карат сърцето да изпомпва по-усилено кръв, за да може тя да минава през артериите. Тази допълнителна работа на сърцето кара кръвното налягане да се повишава, като също преминава нормалните за доброто здраве стойности.

Високото кръвно налягане и високият холестерол увреждат артериите

С течение на времето постоянно високото кръвно налягане уврежда артериите и други кръвоносни съдове. Те се разкъсват, защото не са създадени да издържат на толкова високо налягане на кръвния поток. Тези разкъсвания и други типове увреждания създават подходящи условия за натрупване на още холестерол в артериите. Това довежда до по-голямото им стесняване. На свой ред, сърцето изпомпва кръв още по-усилено, като това създава допълнително напрежение върху сърдечния мускул.

Добрите новини са, че и високото кръвно налягане, и високият холестерол могат да бъдат контролирани. За тази цел засегнатите трябва да направят необходимите здравословни промени в начина си на живот. Да следват препоръките на лекуващия си лекар и да приемат предписаните медикаменти. Добра стратегия е и да започнат прием на природен продукт за намаляване на вредния холестерол по напълно естествен за организма начин.

Ефективен контрол над рисков фактор №1 – високият „лош” холестерол

За да намалите нивата на холестерола, повлияете кръвното налягане и да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, започнете прием на Липибор / Lipibor®. Продуктът има изцяло натурален състав – екстракт от Поликозанол, Бета глюкан и Ниацин. Тези естествени вещества играят ролята на природни статини. Регулират холестерола, като понижават LDL и общия холестерол, и увеличават нивата на HDL холестерола. По този начин предпазват от развитие на атеросклероза и намаляват сърдечно-съдовия риск.

Продуктът може да се комбинира с медикаменти за понижаване на холестерола. Може да се приема и от диабетици, хора с чернодробни заболявания и хора в напреднала възраст. Не крие рискове за здравето.

borola
Споделяне