повишени липиди

Повишени липиди при майката – опасни и за детето

Наличието на повишени липиди в кръвта на майката през бременността увеличава с близо 40% риска от сърдечно-съдово заболяване при детето. Това сочи проучване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology (EJPC).

Повишени липиди при бременни – крият риск за детето

„За съжаление, в повечето страни по света холестеролът не се измерва рутинно по време на бременност. Ето защо изследванията за връзката между нивата на холестерол и здравето на потомството са сравнително малко на брой“. Коментарът е на водещия автор на проучването д-р Франческо Качиаторе от неаполитанския университета „Федерико II“.
Д-р Качиаторе и колегите му анализират данните на 310 хоспитализирани пациенти. 89 от изследваните лица са с инфаркт, а останалите 221 (контролната група) са приети в болницата поради друга причина. Средната възраст на хората с инфаркт е 47 години. Впечатление прави, че болшинството са мъже (84%).

Учените събират информация за нивата на холестерол на майката на всеки пациент в първите 6 месеца от бременността.
Анализът показва, че високият холестерол е пряко свързан с 4 определящи фактора за тежестта на сърдечния удар. Това са брой на засегнатите съдове, способност на сърцето да изпомпва кръв и наличие на 2 възпалителни протеина за увреждане.

Резултатите показват, че повишеният холестерол през бременността увеличава риска за сърдечно-съдов инцидент при детето с 38%

„Колкото по-високи са холестеролните нива, толкова по-тежък е инфарктът при детето в бъдеще“, пояснява д-р Качиаторе.
Резултатите се запазват дори след като изследователите вземат предвид рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Такива са възраст, пол, индекс на телесна маса (ИТМ), наднормено тегло, затлъстяване и тютюнопушене.

Мерки срещу повишени липиди трябва се вземат преди настъпване на бременност

Наши специалисти препоръчват Липибор / Lipibor® като средство на първи избор за нормализиране на мазнините (холестерол и триглицериди) в кръвта. Продуктът е с изцяло природен състав и е доказал ефективността си както в редица клинични изследвания, така и в практиката. Активни съставки във всяка една капсула са Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Всяка съставка поотделно играе важна роля за регулиране на липидите в кръвта, а трите заедно се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Редовният прием допринася за понижаване на „лошия“ LDL, общия LDL и VLDL холестерол, и повишаване на „добрия“ HDL холестерол. Като понижава LDL и повишава HDL холестерола, продуктът предпазва от развитие на атеросклероза и свързаните с нея усложнения. Прилага се като помощно средство при промяна на храненето и начина на живот. Има синергичен ефект с други препарати, понижаващи холестерола (статини, фибрати). Наличен в аптеките и в сайта на електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola
Споделяне