повишават триглицеридите

5 изненадващи причини, които могат да повишават триглицеридите

Вероятно се чудите кои са причините, които могат да повишават триглицеридите в кръвта. Всеки, който се опитва да държи нивата на липидите (мазнините) в норма и е диагностициран с хипертриглицеридемия вече е преоценил диетата си и начина си на живот като цяло. Нездравословното хранене и нередовната физическа активност са само едни от факторите, които оказват влияние на това състояние. Съществуват обаче и други причини, различни от всеизвестните, които могат да повишават триглицеридите. След като разберете кои са те, ще можете да поддържате нивата им в норма много по-лесно и ефективно.

Гените – причина за повишаване на триглицеридите

Според Националната медицинска библиотека на САЩ необичайно високите триглицериди също могат да бъдат наследени, подобно на високия холестерол. В случай, че някой от родителите е с повишени нива на триглицериди, то вероятността детето да е засегнато е доста голяма. Това състояние се нарича фамилна хипертриглицеридемия. Нива на триглицеридите над 200 mg/dL (5.2 mmol/l) при възрастни или 100 mg/dL (2.6 mmol/l) при деца могат да бъдат индикация за такова състояние.

Някои лекарства имат отношение към повишаване нивата на триглицеридите

Медикаменти, използвани за лечение на сърдечно-съдови заболявания, антивирусни и антипсихотични заболявания както и при хормонален дисбаланс, могат да повишават триглицеридите. Като страничен ефект за високи нива на липидите има и приема на някои лекарства като: имуносупресори, бета-блокери, противозачатъчни хапчета и диуретици. Проучванията все още продължават, за да се определи каква заплаха представляват лекарствата, които повишават нивата на триглицеридите и за по-голяма сигурност лекарят може да обмисли промяна в приема на някои от тях.

Диета богата на въглехидрати в тясна връзка с високите нива на триглицеридите

Лошата диета е най-честата причина за повишаване на триглицеридите в кръвта. Високите нива са като маркер за това дали някои се храни качествено или не. Излишните калории и захар, които приемаме по време на хранете веднага се превръщат в триглицериди преди да се съхраняват като мазнини в тялото. Преминаването към диета с ниско съдържание на мазнини, пълнозърнести и растителни храни може да помогне за намаляване нивата на триглицеридите.

Сънят оказва влияние на триглицеридите

Постоянната липса на сън може да е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване или за диабет тип 2, което индиректно може да повиши триглицеридите в кръвта. Обратно – сънят за повече от 10 часа на нощ, може да причини метаболитен синдром при мъжете и жените и също да е фактор за повишените нива. Оптималното време за сън, за поддържане нивата на триглицеридите е 7-8 часа на нощ.

Стресът е един от факторите, които повишават триглицеридите

Хроничният стрес е дълбоко свързан с триглицеридите. Той ограничава способността на тялото да изчиства мазнините от кръвта и увеличава производството на частици – липопротеини с много ниска плътност (VLDL) в черния дроб. Тези частици пренасят триглицеридите до тъканите в нашето тяло чрез кръвния поток и повишават техните нива в тялото.

Вече знаете какви са причините за повишаване на триглицеридите, а знаете ли как да държите нивото им в норма?

Специалистите у нас препоръчват прием на природния продукт Липибор / Lipibor® за дългосрочно регулиране на нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта.

Високоефективната комбинация от стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета глюкан оказва влияние за понижаване на общия липиден профил, лошия холестерол и триглицеридите, като същевременно повишава добрия холестерол.

Продуктът има отлична поносимост. За постигане на оптимален ефект се препоръчва прием в продължение на 8-12 седмици.

Дозира се по 1 капсула вечер, по време на вечеря или преди лягане.

Потърсете го в аптеките или следете за изгодни промоции онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне