мастни киселини

Ненаситени мастни киселини и ползата им за организма

Човешкото тяло се нуждае от ненаситени мастни киселини, тъй като те не са просто енергиен източник, а служат за изпълнение на редица биологични функции. Като се започне от изграждането на здрави клетки и се стигне до поддържането на функциите на мозъка и цялата нервна система.

Ползата от приема на ненаситени мастни киселини

Ненаситените мастни киселини са важни за организма поради ред причини. Те имат голямо физиологично значение, тъй като от тях се синтезират вещества, участващи в процеса на кръвосъсирване. Също така, влияят на нивата на холестерол в кръвта и предпазват от атеросклероза и усложнения като инфаркт и инсулт. Доказано е, че помагат значително за намаляване на риска от сърдечно-съдови болести, като участват в изграждането на сърдечните клетки и прочистват артериите от лош холестерол. Редица проучвания сочат, че ненаситените мастни киселини предпазват от диабет тип 2, артрит, астма, тромбоза, Алцхаймер и атрофия на мозъка.

Кои са най-разпространените ненаситени мастни киселини?

Най-широко разпространени са линоленовата и алфа-линоленовата киселина. Приемат се най-вече под форма на растителни масла – ленено, слънчогледово, рапично и др. Особено добър източник е лененото масло.

Роля на ненаситените мастни киселини в обмяната на холестерола

Доказано е, че ненаситените мастни киселини понижават значително окислението на холестерола, както и на други мастноразтворими вещества в организма. Окисленият холестерол е водещ фактор за формиране на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. При откъсване на тези плаки има риск от образуване на различни по големина парченца, които да запушат кръвоносните съдове в сърцето или мозъка. С предотвратяването на окисляването на холестерола, мастните киселини понижават риска от сърдечно-съдови инциденти. Освен това, те понижават до минимум нивата на лошия холестерол, като намаляват и риска от поява на атеросклероза, която в повечето случаи предшества сериозните сърдечно-съдови инциденти.

Избегнете риска от поява на атеросклероза! Ето как!

Атеросклерозата рядко се наблюдава при хора, които консумират по-малко мазнини. Следователно:

  • избягвайте храни, съдържащи много мазнини, като червеното месо, тестени изделия, пълномаслени млечни продукти и др.
  • заместете червеното месо с птиче месо и риба
  • ограничете консумацията на сол и захар

Като допълнение може да разчитате на природният продукт Липибор / Lipibor®, който съдържа уникална комбинация от ниацин, поликозанол и бета глюкан. Тази благоприятна комбинация съдейства за намаляване на нивата на общия холестерол и предотвратява развитието на атеросклероза. Липибор е напълно безопасен е и не притежава странични ефекти като може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и при понижена чернодробна функция.

 

borola
Споделяне