мазнини

Мазнините – ползи и вреди

От всякъде се говори за вредното влияние на мазнините върху нашия организъм. Всъщност дали наистина вредата е толкова голяма, колкото се смята? В тази статия ще се опитаме да дадем малко повече яснота по този въпрос.

Мазнини – за и против

През последните пет години в САЩ се провеждат широкомащабни проучвания, проследяващи навиците на хранене и въздействието им върху здравето на хората. Наблюдавани са над 500 000 души, хранителните им навици и по-конкретно връзката между консумацията на наситени мазнини и коронарните заболявания. Обобщените резултати от това проучване показват, че не съществува пряка зависимост между приема на мазнини и риска от сърдечно-съдови заболявания. Учените стигат до извода, че повишеното ниво на лошия (LDL) холестерол е само един от индикаторите за риск от заболяване. Много по-точен и важен показател според тях e съотношението между лошия (LDL) и добрия (HDL) холестерол.

Консумирането на наситени мазнини в умерени количества може да повиши нивата на добрия холестерол, който от своя страна по биохимичен път намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Оказва се, че „демонизирането“ на наситените мазнини е станало прекалено голямо през годините. Всъщност пълното им изключване от менюто води до завишено консумиране на въглехидрати, а оттам и до затлъстяване. Експертите стигат до извода, че изключването на група храни в полза на други може да застраши здравословното ни състояние. Прекомерният прием на калории, независимо дали източниците са мазнини, протеини или въглехидрати, може да доведе до наднормено тегло. А както вече знаем, затлъстяването е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Мазнини – какво съветват специалистите?

Съветът на специалистите е да не отхвърляме напълно „добрите“ и „лошите“ мазнини, а да ги консумираме умерено. Те обаче не отричат факта, че ненаситените мазнини са по-полезни от наситените. Ненаситените са течни на стайна температура и са предимно от растителен произход. Можем да си ги набавим чрез ядковите масла от орехи, фъстъци, бадеми, сусам, макадамия и др. Те съдържат безценните Омега-3 мастни киселини и са идеалният избор за вегетарианците и веганите. Наситените са твърди на стайна температура и са предимно от животински произход, с изключение на кокосовото и палмовото масло.

Как да регулираме холестерола с природен продукт

При промяна на хранителните навици с цел понижаване на общия холестерол изключително добра подкрепа оказва Липибор / Lipibor®. Той е изцяло природен продукт, който понижава нивата на общия холестерол и същевременно съдейства за повишаването на добрия холестерол. Това става благодарение на висококачествената комбинация от ниацин, поликозанол и бета глюкан, която отдавна е доказала ефективността си.

 

borola
Споделяне