липиди в кръвта

Липиди в кръвта намаляват риска от нервно заболяване

Биомаркери на липиди в кръвта понижават опасността от амиотрофична латерална склероза (АЛС). Това става ясно от проучване, публикувано онлайн в сп. Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry (JNNP).

Липиди в кръвта и по-малък риск от АЛС

Започваме с това, че АЛС е паралитично нервно заболяване, което поразява двигателните неврони (мотоневроните). Довежда до атрофия на мускулите и неспособност на мозъка да ги контролира. За разлика от Алцхаймер когнитивните функции могат да останат незасегнати.

В около 10% от случаите първопричината за появата на АЛС е генетичен дефект. В останалите случаи произходът на болестта (етиологията) е неизвестен.

В продължение на години учените по света се стремят да идентифицират биомаркери, свързани с АЛС. Това дава възможност за поставяне на ранна диагноза и превантивно лечение на болестта.

Авторите на настоящото изследване анализират данните на 502 409 души между 39 и 72 години от генетичната биобанка на Великобритания. Всички изследвани лица са били подложени на кръвни тестове, а състоянието им е проследявано средно 11,9 години. Целта на учените е да определят дали биомаркери при сърдечно-съдови заболявания са свързани с последващо поставяне на диагноза АЛС.

Ето защо изследователите изучават връзката между АЛС и изходните нива на…

  • липопротеините с висока плътност („добър“ HDL холестерол)
  • липопротеините с ниска плътност („лош“ LDL холестерол)
  • общ холестерол
  • аполипопротеин А1 (АпоА, основен компонент на HDL)
  • аполипопротеин Б (АпоБ, главен компонент на LDL)
  • триглицериди
  • гликиран хемоглобин (HbA1c)
  • креатинин

Учените анализират още връзката между АЛС, индексът на телесна маса (ИТМ) и физическата активност на участниците.
При контролиране на възрастта и пола на пациентите изследователите установяват, че:

  • по-високото ниво на „добър“ HDL холестерол и аполипопротеин А1 е свързано с по-нисък риск от развитие на АЛС
  • високите нива на общ холестерол повишават опасността от поява на АЛС

Предвид резултатите от проучването учените приканват да се поддържа оптимално ниво на „добрия“ холестерол в кръвта.

За здравословни нива на всички липиди в кръвта специалистите у нас препоръчват…

Липибор / Lipibor® – изцяло природна алтернатива на синтетичните лекарства. Продуктът е комбинация от висококачествени екстракти на Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan). Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. В резултат от синергията помежду им:

Продуктът усилва ефекта на балансирания хранителен режим и редовната физическа активност. Приемът е удобен – само по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Първите положителни резултати са налице 6-8 до 12 седмици след началото на терапията. Няма противопоказания. Подходящ за дълговременна употреба.

borola
Споделяне