ксантелазма

Ксантелазма – скритият симптом на висок холестерол

Ксантелазма е състояние, при което по кожата се появяват жълтеникави мастни плаки с формата и големината на малко грахово зърно. Най-често се локализират симетрично по повърхността на двата клепача.

Мастните образувания се означават като ксантоми. На допир са меки и неболезнени. Опасността за здравето при ксантелазма идва не от физическия и емоционалния дискомфорт, а от подлежащите причини, довели до образуването на ксантомите. Ксантелазмата не бива да се пренебрегва, защото в болшинството от случаите тя се разглежда като симптом, че засегнатият страда от висок холестерол.

Ксантелазма

Разпространение. Ксантелазма може да засегне всеки. Състоянието не се влияе пряко от пола и възрастта, но сред засегнатите най-голяма е групата на жените над средна възраст.

Причини за поява на ксантелазма. Мастните образувания при ксантелазма са изградени от липиди, производни на холестерола. Счита се, че се появяват вследствие на нарушения в липидната обмяна. Именно тя е причината за поява на ксантелазма при над 50% от пациентите. Нарушената липидна обмяна се асоциира с висок лош холестерол, нисък добър холестерол, влошена чернодробна функция и др. В голяма част от случаите ксантелазмата се предава по наследствен път в поколението.

Кога да се потърси лекарска помощ? Както стана дума, състоянието не е безобидно. Появата на ксантоми трябва да насочва към лекарска консултация. Само с нея може да се установят евентуалните проблеми с липидния профил и да се пристъпи към необходимото лечение.

Ксантелазма – лечение и профилактика

Естетическият дискомфорт при ксантелазма може да се премахне с оперативното отстраняване на ксантомите. Процедурата е бърза и в повечето от случаите – успешна.

От по-голямо значение в случая е елиминирането на причините, довели до появата на мастните образувания. Ключов фактор както за лечението, така и за профилактиката на ксантелазмата е нормализирането на холестерола.

За намаляване на лошия холестерол и повишаване на добри до нормални стойности може да се разчита на доказаната ефективност на Липибор / Lipibor®. Продуктът съдържа 3 природни съставки – поликозанол, ниацин и бета глюкан, които действат допълващо за нормализиране на мастната обмяна и балансиране на липидния профил на кръвта. Така Липибор осигурява комплексна превенция на ксантелазма и трайно овладяване на проблемите с холестерола.

 

borola
Споделяне