зехтин мазнини

Зехтин – предотвратява натрупването на мазнини в съдовете

Студено пресованият зехтин („екстра върджин“), обогатен с фенолни съединения, възпрепятства отлагането на мазнини по стените на кръвоносните съдове. Това става ясно от проучване на испански учени, публикувано в сп. Biomedicines.

Повече за зехтин екстра върджин с фенолни съединения и силата му да не позволява наслояване на мазнини по артериите

Изследването установява, че студено пресованият зехтин, обогатен с фенолни съединения:

  • увеличава способността на липопротеините с висока плътност (HDL или „добър“ холестерол) да пренасят холестерол от клетките към черния дроб

Отваряме скоба, за да поясним че фенолните съединения са голяма група природни вещества, широко разпространени в растителното и гъбното царство. Имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

След тази вметка продължаваме с изследването. То е проведено върху мишки. Резултатите обаче са показателни за ефекта, който екстра върджин зехтинът и фенолните съединения в него, имат върху холестерола в човешкия организъм. Освен че редуцират акумулирането на холестерол в макрофагите, те улесняват извеждането на опасната мастна субстанция от тялото. Този механизъм отразява един от кардиопротективните ефекти на HDL холестерола. „Необогатеният зехтин, използван като основа за обогатения вариант с фенолни съединения, също насърчава кардиопротективното действие на HDL холестерола. Ефектът от обогатения с фенолни съединения зехтин обаче е значително по-добътр“, коментира Джоан Карлес Ескола, един от водещите автори на изследването.

Резултатите от това и предишни изследвания по темата дават основание на учените да твърдят, че…

  • зехтинът екстра върджин, обогатен с фенолни съединения, понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания

„Студено пресованият зехтин, използван в изследването, е с по-високо съдържание на фенолни съединения, отколкото продавания в търговската мрежа екстра върджин. Успяхме да го „създадем“ чрез нов технологичен процес“, горда е от постижението д-р Монсерат Фито, една от изследователките, провели проучването. Тя разкрива, че при използваната процедура фенолните съединения (основно хидрокситиризол и неговите производни от сорт маслини Арбекина) първо се екстрахират. След това определено количество се добавя към студено пресования зехтин. „По този начин става възможен приемът на повече фенолни съединения, без да се увеличава консумацията на мазнини“, уточнява д-р Фито.

Освен студено пресованият зехтин отлагането на мазнини по стените на кръвоносните съдове предотвратява и…

Липибор / Lipibor® – изцяло природен продукт за здравословни нива на холестерола в кръвта. Всяка капсула съдържа високоефективна комбинация за регулиране на мастната субстанция в кръвния серум. Активни съставки са екстракти от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Съставките са съчетани така че да понижават общия холестерол и да съдействат за повишаване на добрия холестерол. Благодарение на комплексното си действие продуктът успешно се прилага за профилактика на атеросклероза. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемът да се съчетае с редовна физическа активност и подходящ хранителен режим.

borola
Споделяне