защо се повишават триглицеридите

Защо се повишават триглицеридите – вижте причините

Защо се повишават триглицеридите? Този въпрос мъчи много хора, които се опитват да държат под контрол нивото на липидите (мазнините) в кръвта. Ако и вие сте един от тях, не пропукайте настоящата статия, за да разберете отговорите.

Ето защо се повишават триглицеридите

Генетична предразположеност

Гените са сочени като причина за високи нива на триглицериди при част от хората. В случай че някой от родителите е с повишени триглицериди (хипертриглицеридемия), вероятността детето също да е засегнато е доста висока.

Възраст

Напредналата възраст е рисков фактор за покачване на триглицеридите. Практиката сочи, че колкото по-възрастен е човек, толкова по-голяма е възможността от промяна в стойностите на този вид мазнини в кръвта.

Диета с високо съдържание на въглехидрати

Установено е, че ако над 60% от дневните калории са от въглехидрати, съществува голяма опасност от повишаване на триглицеридите. Именно поради това призивът на специалистите е менюто да е балансирано и да доставя всички необходими хранителни вещества (белтъчини, мазнини, въглехидрати) в нужните количества.

Алкохол – един от възможните отговори на въпроса защо се повишават триглицеридите

Приемът на алкохол също е причина за скок на триглицеридите. По правило колкото по-голяма е алкохолната консумация, толкова по-висок е рискът. При хората с по-чувствителен организъм обаче дори едно питие може да повлияе негативно на триглицеридите. Отрицателното въздействие на алкохола върху триглицеридите се дължи на факта, че:

  • е силно калоричен, когато се приема в големи количества
  • забавя метаболизма
  • възпрепятства синтеза на ензимите, които разграждат триглицеридите в организма

Наднормено тегло и затлъстяване

Излишните килограми са предпоставка за повишаване нивото на триглицеридите. Наблюдава се интересна зависимост – колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-висок е рискът от промяна в липидния профил.

Определени лекарства

Продължителният прием на определени медикаменти често става причина за високи триглицериди. Примери за подобни лекарствени средства са контрацептивите, бета-блокерите, диуретиците и стероидите.

Някои заболявания

Намалената функция на щитовидната жлеза, бъбречните заболявания, чернодробните проблеми и най-вече диабетът могат да доведат до високи триглицериди. Статистиката го доказва – над 75% от диабетиците имат завишени триглицериди в кръвта.

Вече знаете защо се повишават триглицеридите. Време е да научите как да държите нивото им под контрол

Спортът и здравословното хранене помагат да се поддържа в норма количеството на триглицеридите в кръвта. Приемът на Липибор / Lipibor® допринася за увеличаване на ефекта от здравословния начин на живот. Това е изцяло природен продукт, който понижава триглицеридите по естествен начин. Най-голямото му предимство обаче е, че намалява „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол.

Благотворното въздействие на продукта върху липидите в кръвта се дължи на мощната тройна комбинация от поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Съставките се допълват и взаимно подсилват полезното си действие. Имат доказан произход и качество. Могат да се приемат продължително време, без риск от странични ефекти и нежелани реакции.

borola
Споделяне