добър холестерол

За добър холестерол – сезонна грижа!

Наличието на добър холестерол (HDL-холестерол) в организма е от голямо значение за нашето здраве. И не е толкова трудно да си помогнем, ако дори малко подобрим стила си на живот и качеството си на хранене.

Качествена сезонна грижа за добър холестерол

Хубаво е да избираме сезонни плодове и зеленчуци в добро състояние, за да извлечем максимално полезните вещества от тях.

Добре е да знаем как характерните за есенно-зимния сезон плодове и зеленчуци, дарове от природата, могат да балансират нивата на добър холестерол и на лош холестерол (LDL-холестерол).

Препоръчително е да подберем плодове и зеленчуци с високи нива на водоразтворими фибри. Те пречат за усвояване на лошия холестерол и засилват защитата от проблеми с кръвоносните съдове като атеросклероза (натрупване на плака по вътрешната страна на артериите, което води до сърдечно-съдови заболявания).

Сезонни плодове за добър холестерол

Ябълки

Ябълките са богати на ценни за организма витамини и минерали. Особено полезен за добрия холестерол е витамин B3 (ниацин). Той помага за понижаване на високите холестеролови нива. Не случайно ябълките се оприличават със здраво сърце.

Киви

Съдържа витамин C, който пречи за окисляването на холестерола. За да имаме добър холестерол, е необходимо да предотвратим свързването на свободните радикали с LDL-частиците. Това окислително действие предизвиква увреждане на кръвоносните съдове. В зеления плод се съдържа и витамин Е, който има благоприятно действие срещу образуване на артериални плаки.

Банани и портокали

Тези, характерни за зимния сезон у нас плодове, могат да са особено полезни за нормалните нива на холестерола. Те съдържат полезните витамин C и калий, но ниски нива на мазнини. Затова не позволяват вредно насищане с натрий и висок холестерол.

Добър холестерол със сезонни зеленчуци

Тиква

Тиквата е плодов зеленчук, тъй като се отглежда заради плода. В нея се съдържат много ценни вещества и витамини, особено витамин C. Влакнините и фитостеролите, на които е богата, поддържат нивата на HDL-холестерола, като пречат за покачване на LDL-нивата.

Цвекло

Много полезен зеленчук като цяло. Благоприятно за холестерола е съдържанието на витамин Е. Този витамин възпрепятства окисляването на холестерола и натрупването на артериални плаки. По този начин се елиминира опасността от запушване на кръвоносните съдове.

Най-добрата сезонна грижа за добър холестерол

През всеки сезон е най-добре да съчетаваме добрата храна, активния начин на живот и приема на Липибор/ Lipibor®. Така ще сме спокойни, че ще си осигурим необходимите нива добър холестерол.

Липибор съдържа ниацин – витамин B3, поликозанол и бета-глюкан. А те са абсолютно необходими, за да постигнем и задържим нормални нива на холестерола. В комбинация тези съставки оказват още по-голяма ефективност и положителен ефект при всички състояния на холестеролов дисбаланс.

 

borola
Споделяне