Внимание: Висок холестерол при децата – всяко 3-то дете е застрашено!

Над 30% от децата са изправени пред риск от трайни здравословни проблеми, произлизащи от висок холестерол. Това е едно от водещите заключения от проведената 63-та годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология. Данните са крайно тревожни и повдигат въпроса за профилактичното проследяване и регулиране на липидния профил при подрастващите в различни райони по света, включително у нас.

Висок холестерол при децата – официалните данни

Изследването на Американския колеж по кардиология се позовава на данни от близо 13 хиляди деца на възраст 9-11 години. При тези деца по време на рутинни прегледи са направени и изследвания на липиден профил на кръвта.
При 4500 от децата е установен висок холестерол (над 5.2 ммол/литър). Отделно при още 500 от тях са установени гранични стойности, на прага между нормален и повишен холестерол.

По отношение на общия липиден профил при децата са отчетени няколко интересни зависимости:

  • момчетата са по-предразположени към висок общ и лош холестерол и повишени триглицериди
  • момичетата по-често имат понижен добър холестерол
  • независимо от пола, по-предразположени към хронично висок холестерол са децата със затлъстяване

Тези данни поставят въпроса за рисковите фактори, провокиращи трайното повишаване на холестерола сред подрастващите. Навременното овладяване на тези фактори е важно за избягване на ранните усложнения от високия холестерол.

Основни причини за повишаване на холестерола при децата. Кои деца попадат в рисковите групи?

Наред със затлъстяването при децата за повишаване на холестерола при тях съдействат още няколко фактора:

  • наследствена обремененост (висок холестерол най-често се установява при деца с фамилна предразположеност)
  • залежаване (продължително стоене пред компютъра и телевизора)
  • редовно консумиране на полуфабрикати и некачествени храни, особено в училище

Влиянието на тези фактори е повсеместно и в обособените от тях рискови групи попадат изключително много деца. Ако не се предприемат мерки за навременно елиминиране влиянието на причинителите, от висок холестерол ще страдат все повече подрастващи.

За справяне с проблемите с холестерола в детска възраст може да се разчита на доказано безопасни продукти като Липибор / Lipibor®. Изцяло природният състав на продукта, включващ ниацин, поликозанол и бета глюкан, действа комплексно за нормализиране на липидния профил. Ефектът е еднакво благоприятен при деца и възрастни.

 

borola
Споделяне