висок холестерол при децата

Висок холестерол при децата – причини, диагноза и лечение

Не само възрастните страдат от висок холестерол, при 30% от децата това се оказва предпоставка за по-сериозни здравословни проблеми. Когато нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта са прекалено високи се натрупват плаки по стените на кръвоносните съдове. Това може да доведе до бъдещи рискове за здравето, свързани най-вече със сърдечни заболявания. Затова и навременната профилактика и правилно поставената диагноза са от съществено значение за по-доброто здраве на децата.

Кои са причините за висок холестерол при децата?

Най-често проблемите с холестерола при деца са свързани с наследствената предразположеност. В повечето случаи те имат родител, който също страда от висок холестерол. Според Ниведита Патни, детски ендокринолог „Младежкото затлъстяване е водеща причина за висок холестерол при децата“. Скорошно направени проучвания сочат, че 43% от децата със затлъстяване имат този проблем, в сравнение с 14% от тях, които не са с наднормено тегло. За деца с диабет, бъбречни или чернодробни заболявания и хипотиреоидизъм рискът от развитие на висок холестерол се увеличава.

Висок холестерол при деца – профилактика и диагностика

Ако смятате, че детето ви може да има проблем с холестерола, навременната диагностика е най-доброто решение. Извършва се кръвен тест, който дава информация относно нивата на: общ холестерол, LDL, HDL и NON-HDL холестерол и триглицериди. Националният институт на сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) препоръчва всички деца да бъдат прегледани веднъж между 9 и 11 години и отново между 17 и 21 г. Първият скрининг може да се направи след 2-годишна възраст, но не по-късно от 10-годишна възраст. Ако липидният профил на гладно е нормален, може да се прави проследяване през няколко години. Профилактиката е задължителна при деца с наднормено тегло и затлъстяване, както и ако те са с диабет тип 1 или 2 и чернодробни проблеми.

Лечение на висок холестерол при децата

След направен тест и установяване на проблем в липидния профил на детето, лекарят ще назначи лечение. Първият подход ще включва промени в начина на живот, които могат да бъдат от полза за цялото семейство. Необходимо е да поддържате здравословно тегло на детето, то да се храни с полезни за организма храни и да извършва достатъчно физическа активност.

Ето как:

  • Консумиране на храни с ниско съдържание на общи мазнини, наситени мазнини, трансмазнини и прости захари. Количеството обща мазнина, което детето консумира, трябва да бъде 30% или по-малко от дневните общи калории (не се отнася за деца под 2-годишна възраст)
  • Избор на разнообразни за детето храни за получаване на всички необходими хранителни вещества
  • Редовни аеробни упражнения – колоездене, бягане, ходене и плуване

Доказано ефективно средство от природата за висок холестерол при децата

Липибор / Lipibor® е изцяло натурален продукт, който се грижи за понижаване на общия липиден профил, лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Благодарение на специалния му състав от бета-глюкан, ниацин и поликозанол се повишават нивата на добрия холестерол и се поддържа сърдечно-съдовото здраве. Той може да се комбинира и с лекарствени средства, понижаващи холестерола (статини, фибрати). Подходящ е за диабетици и при хора с понижена чернодробна функция. Има висок профил на безопасност и не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Продуктът може да се приема продължително време – за оптимален ефект 8-12 седмици.

Можете да го потърсите в аптеките или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне