Висок холестерол и хранене

Висок холестерол и хранене

Висок холестерол и хранене – две взаимно свързани неща. Това е често срещан здравословен проблем, засягащ голяма част от обществото. Ако и вие страдате от него, не се притеснявайте, а просто променете вашата диета. В статията ще научите фундаментални съвети относно високия холестерол и храненето, които ще подобрят качеството ви на живот и ще спомогнат за едно по-добро утре!

Висок холестерол и хранене – защо са тясно свързани и толкова важни?

Добрата храна играе съществена роля в контролирането нивата на холестерола. Това, което ядем, може или да спомогне за повишаване нивата на холестерола, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, или да ги намали и да поддържа сърцата ни здрави.

Холестеролът е субстанция, подобна на мазнини, срещаща се в телата ни. Тя е необходима за много важни функции, като например производството на определени хормони и подпомагане на храносмилането. Въпреки това, високите нива на холестерол в кръвта, особено на “лош” холестерол, може да се натрупа в артериите и да доведе до образуване на плаки.

Диетата влияе върху нивата на холестерола по два начина. Първият от тях е, че при прием на храни с високо съдържание на наситени и транс-мазнини, холестеролът директно отива в кръвта ни. Вторият от тях е, че когато се консумира дадена храна, тя може да повлияе на количеството произведен холестерол от черния ни дроб.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини като пълномаслени млечни продукти и червено месо, могат да повишат нивата на холестерол. От друга страна, храните, богати на разтворими фибри и омега-3-мастни киселини, могат да помогнат за понижаване нивата на холестерол.

Не забравяйте, също, че високият холестерол и храненето са тясно свързани. Редовното ядене и малките закуски могат да помогнат за поддържане нивата на кръвната захар стабилни и да предотвратят “вълчия глад”, който най-често води до нездравословни хранителни решения.

Когато оставяте дълги интервали между храненията, сте склонни да преяждате, което причинява рязък скок на кръвната захар и инсулина в тялото. А, високите нива на инсулин могат да стимулират черния дроб да произвежда повече холестерол. Здравословните, малки закуски между храненията могат да помогнат за “задържане” на глада и контрол върху размера на следващите порции, което от своя страна може да помогне за понижаване на холестерола.

Защо високите нива на холестерол са проблем?

Обикновено балансът на холестерола в организма е добре регулиран. Ако повече холестерол се консумира с храната, производството му в черния дроб намалява. И обратно, производството се засилва, когато диетата съдържа по-малко холестерол.

И въпреки това, производството на холестерол може да стане небалансирано. Тогава тялото произвежда твърде много холестерол и нивата му в кръвта се повишават, а те могат да бъдат много опасни в дългосрочен план.

Излишният холестерол се отлага по стените на кръвоносните съдове и води до атеросклероза. Кръвоносните съдове, които се стесняват, причиняват проблеми с кръвообращението и следователно – допринасят за повишаване на кръвното налягане. Това увеличава риска от сърдечни заболявания като инфаркт, инсулт и др.

Освен генетичната предразположеност, рисковите фактори за повишени нива на холестерол са най-често свързани с наднормено тегло, лоша диета и заседнал начин на живот. Загубата на тегло, промяна в храненето и леки тренировки, могат да върнат повишените нива на холестерол в норма. Така, че не губете време!

Висок холестерол и хранене – кои продукти да изключим от менюто си?

В следващите редове ще научите кои са храните, богати на “лош” LDL – холестерол, които е добре да спрете или поне да консумирате умерено. Любимите плодове в сиропи. Нека не забравяме и зеленчуците – тези с добавено масло или сметанов сос, както и пържените и панираните. Всичко в бяло – брашно, паста, ориз и най-вече хляб. Шоколадите, бисквитките, поничките, а също и сладкишите с големи количества захар и мазнини. А, за къде сме без червеното месо, пикантните наденици или бекон? Да, за съжаление списъкът е дълъг. На последно място, но не и по важност, газираните напитки и алкохола – те също спомагат повишаването на холестерола.

Висок холестерол и хранене – кои продукти да включим от менюто си?

Диетата, богата на ненаситени мазнини и фибри, може да помогне за повишаване на “добрия” холестерол и намаляване на “лошия”. А, списъкът вече е готов! На първо място слагаме всички свежи, пресни плодове и зеленчуци. Пълнозърнестите заместители са страхотно решение – хляб, ориз или макарони, вие избирате. Нискомаслено мляко, било то кисело или прясно, както и сирене – са позволени. Чистото месо и това без кожа, както и рибата (сьомга, скумрия) също може да консумирате с удоволствие. А, водата и неподсладените чайове – задължителни.

Ние вярваме, че устойчивите промени в начина на живот са ключ към здравето на човека, включително понижаване нивата на холестерола.

Висок холестерол и хранене – природно допълнение за улеснение

Предпазете се от висок холестерол с изцяло натуралния продукт Липибор / Lipibor®, който е най-доброто допълнение към промяната в хранителния режим. Той съдържа комбинация от стандартизирани екстракти от поликозанол, ниацин и бета-глюкан, които успяват трайно да понижат “лошия” холестерол и да увеличат “добрия”. И така, вие се предпазвате от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.

Препоръчителната доза е 1 капсула дневно – по време на вечеря. Ще го откриете в аптечната мрежа и в сайта на електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola
Споделяне