висок холестерол

Високият холестерол вече се свързва и с безплодие

Американският Журнал по клинична ендокринология и метаболитни нарушения посочва неподозирана досега връзка между два от водещите глобални здравни проблеми. Това са мъжкото и женско безплодие и хроничното поддържане на висок холестерол. Според скорошен материал на изданието една от причините двойка във фертилна възраст да не може да се сдобие с дете са именно наличните проблеми с холестерола при мъжа и/или жената.

От висок холестерол страдат милиони. Как това обяснява все по-честите случаи на инфертилитет?

Високият холестерол в наши дни е глобално явление. Той обаче се определя като „тихо състояние”, което дълго време не провокира симптоматика. Според американските специалисти едва 30% от хората с висок холестерол знаят за състоянието си. В повечето случаи то се диагностицира случайно. Това е причината много стремящи се към зачеване двойки да дължат неуспеха си именно на недиагностицирани проблеми с холестерола.

Изследването, публикувано от журнала, включва 501 двойки, на възраст между 18 и 40 години. Целта на проучването е била да се установи влиянието на външни и вътрешни фактори върху фертилитета при двата пола. Финалните данни сочат, че освен върху риска от сърдечно-съдови проблеми, високият холестерол влияе и на плодовитостта.

Конкретното влияние на холестерола

В началото на проучването е изследван липидният профил на всички участващи мъже и жени. Отчетени са стойностите на общия, добрия и лошия холестерол и на триглицеридите.
В края на изследването е заключено, че високият холестерол значително удължава времето за зачеване. Установено е, че това се дължи основно на негативното влияние на хиперхолестеролемията върху мъжката плодовитост. То се състои в:

  • намаляване количеството на жизнеспособни сперматозоиди в еякулата
  • общо влошаване качеството на семенната течност

Само в САЩ броят на диагностицираните с висок холестерол е нарастнал от 28% на 49% през последното десетилетие. Тенденция на увеличаване на случаите обаче се отчита в световен мащаб. Ако не се вземат сериозни превантивни мерки срещу проблемите с холестерола, случаите на безплодие ще зачестяват.

Ефективно природно средство за контролиране на холестерол и триглицериди – първи избор на специалистите у нас

За нормализиране на липидния профил и траен контрол върху висок холестерол и триглицериди специалистите препоръчват Липибор / Lipibor®. Той съдържа три доказано ефективни природни съставки за понижаване на холестерола и триглицеридите: ниацин, поликозанол и бета глюкан. Липибор предлага съпоставима с лекарствените продукти ефективност, а има и едно огромно предимство. Действието му е напълно безопасно, без странични ефекти – важна особеност за борещите се с безплодието двойки.

 

borola
Споделяне