билки за понижаване на холестерола

Най-добрите билки за понижаване на холестерола

Здравословният начин на живот, управлението на стреса, физическата активност и някои билки могат да помогнат за понижаване на холестерола. Фитотерапията е метод за лечение на различни състояния още от древността, затова и в този случай ползите от нея не са изненадващи. Билките нормализират липидния профил и имат отношение към атеросклерозата, затова и в тази статия сме описали кои са някои от тях и как влияят на холестерола.

Зелен чай – билка с многобройни ползи

Тази билка се използва най-много в източните страни, където от хилядолетия е известна със своите ползи. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които се борят с процесите на стареене в тялото. Съдържащите се в него съединения – катехини, спомагат за понижаване на общия холестерол и LDL (лош холестерол).

Препоръчва се да се пие по 1-2 чаши зелен чай на ден, ако е възможно между храненията, тъй като билката затруднява усвояването на желязото в храната.

Джинджифилът се използва за понижаване нивата на холестерола

Според направен мета-анализ на 12 проучвания от 2018 г., учените стигат до заключение, че ниските дози джинджифил имат големи ползи за организма. Консумацията само на 2 гр на ден от билката има ефект върху понижаване на LDL холестерола и триглицеридите в кръвта. Човек може да добави джинджифил към диетата си или под формата на чай.

Куркума и розмарин – проучвания сочат, че помагат за регулиране на холестерола

Куркумата е добре известна билка, използвана при различни заболявания и оказваща благоприятен ефект върху липидния профил в организма.

Проучване от 2017 г. изследва ефектите на активния компонент на куркумата – куркумин, върху риска от сърдечно-съдови заболявания. Резултатът е подобрени нива на серумните липиди и намаляване на LDL холестерола при пациентите.

Розмаринът също е известен с положителните си качества в медицината. Според по-старо проучване от 2014 г., хората, които приемат по 2,5-10 гр от билката на прах дневно, наблюдават понижаване нивата на общия холестерол. Проучването обаче използва само малък размер от извадката, затова са необходими допълнителни изследвания, за да се направят окончателни заключения.

Природен продукт за понижаване нивата на холестерола, безопасно и без странични ефекти

Здравословните промени в навиците на живот, качествената храна и билките са важна част за поддържане на нормални нива на холестерол. За трайно понижаване количеството на мастната субстанция в кръвта е необходимо да се приема природен продукт с доказано качество. Специалистите препоръчват това да е Липибор / Lipibor®. Високоефективната комбинация от природни съставки – екстракти от бета глюкан, ниацин и поликозанол, оказват благоприятен ефект за понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта. Продуктът има синергичен ефект с лекарствени средства, като статини и фибрати и може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и при понижена чернодробна функция. Има доказан профил на безопасност и може да се приема продължително време. За постигане на оптимален ефект се препоръчва употреба от 8-12 седмици.

Можете да го намерите в аптеките или онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне