ксилитол и сърце

Ксилитол и сърце – скритите рискове от тази комбинация

Ксилитол и сърце – днес ще разгледаме скритите рискове, които крие тази опасна комбинация. Ксилитолът, известен също като брезова захар, се счита за здравословна алтернатива на обикновената захар. Използва се често заради свойствата си да предотвратява кариеси и заради по-ниския си гликемичен индекс, който е полезен за диабетици. Обаче, нови изследвания разкриват, че ксилитолът може да крие сериозни рискове за здравето на сърцето. Нека вече разберем повече за ксилитола и сърцето!

Какво е ксилитолът?

Ксилитолът е захарен алкохол, който се използва като подсладител. Той е с подобна сладост на захарта, но съдържа около 40% по-малко калории. Въпреки че често се рекламира като „естествен подсладител“, ксилитолът се произвежда индустриално чрез сложен химичен процес, което го прави по-скъп от обикновената захар. Ксилитолът се намира в плодове и зеленчуци, и може да се произвежда в малки количества от човешкото тяло.

Ксилитолът, известен като добавка E967, е одобрен от Европейския орган за безопасност на храните и се използва в различни продукти, включително:

  • Трапезни подсладители
  • Нискокалорични и продукти без добавена захар като млечни и шоколадови изделия, печива, конфитюри и сосове
  • Дъвки без захар
  • Горчица
  • Диетични и безглутенови храни
  • Хранителни добавки

Вече научихте повече за заместителя на захарта, а сега нека научим за комбинацията ксилитол и сърце!

Ксилитол и сърце – всичко за тях

Ново изследване разкрива, че ксилитолът може да бъде по-вреден за сърцето, отколкото дори предполагаме. Проучването показва, че високите нива на ксилитол в кръвта са свързани с 60% по-висок риск от сериозни сърдечно-съдови проблеми, включително инфаркт и инсулт. Изследователите анализирали кръвни проби от над 3000 пациенти и установили, че тези с високи нива на ксилитол са по-склонни да имат сърдечни проблеми.

Ксилитолът, както и други захарни алкохоли като еритритол, се оказва протромботичен, което означава, че насърчава съсирването на кръвта. Това може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, които блокират артериите и причиняват инфаркт.

Ксилитолът и другите захарни алкохоли не се усвояват добре от тялото и могат да причинят храносмилателни проблеми като метеоризъм и диария. Поради слабителния си ефект, храните, съдържащи повече от 10% ксилитол, трябва да имат обозначение за възможните ефекти при прекомерна консумация.

За кучета ксилитолът е особено опасен, тъй като може да предизвика бързо освобождаване на инсулин и да доведе до животозастрашаващ спад на нивата на кръвната захар. Дори малки количества могат да причинят сериозни увреждания на здравето на животните. Собствениците на домашни любимци трябва да бъдат особено внимателни и да държат продуктите, съдържащи ксилитол, далеч от тях.

Експертите препоръчват внимателно преосмисляне на консумацията на подсладители и заместители на захарта. Разнообразната и балансирана диета, съчетана с редовни физически упражнения, не само подобрява общото здраве, но и поддържа сърдечно-съдовото такова. За тези, които искат да се насладят на нещо сладко, парче черен шоколад може да бъде по-здравословна алтернатива на продукти със заместители на захарта, особено за хора с повишен сърдечно-съдов риск и диабетици.

Настоящите изследвания подчертават необходимостта от допълнителни проучвания върху ефектите от захарните алкохоли и показват, че заместителите на захарта не са непременно безопасни алтернативи на обикновената захар. Въпреки че консумацията на ксилитол и други заместители на захарта може да предоставя някои предимства, свързани с контрола на кръвната захар и профилактиката на кариеси, потенциалните рискове за сърцето и съдовата система трябва да бъдат внимателно оценени и взети предвид при избора на подсладители.

Учените смятат, че комбинацията ксилитол и сърце не е от най-оптималните избори, които може да направите!

Ксилитол и сърце – предпазете вашия орган по най-добрия начин!

Липибор / Lipibor® съдържа специална комбинация от висококачествени екстракти на поликозанол, бета глюкан и ниацин. Тези съставки са известни със своето благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система:

  • Поликозанол – спомага за намаляване на общия и лошия холестерол, като същевременно увеличава добрия холестерол.
  • Бета глюкан – помага за изчистването на натрупаните плаки в кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
  • Ниацин – контролира нивата на холестерол и триглицериди, като същевременно намалява риска от сърдечни заболявания.

Продуктът е безопасен за употреба и е подходящ дори за хора с диабет и чернодробни проблеми. Той не само подпомага здравето на сърцето, но също така е лесен за употреба и достъпен в аптеките и онлайн.

Можете да го намерите в аптечната мрежа или онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне