Холестерол и кафе

Холестерол и кафе – всичко, което трябва да знаем за тази комбинация

Холестерол и кафе – каква е връзката между тях? Както знаем, повишените нива на холестерол, се считат за рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания. А, сега ще обясним по-подробно какво влияние има кафето върху холестерола.

За много хора, голямата доза ароматно кафе рано сутрин е задължителна, за да започнат деня си с усмивка и да се събудят. Кофеинът, който се съдържа в кафето, стимулира централната нервна система и освобождава повишени нива на хормоните – адреналин и кортизол, а те от своя страна – стимулират цялата сърдечно-съдова система. А, резултатът е налице – ние сме по-бдителни и концентрирани.

Кафето, всъщност, е здравословна напитка и няма нищо лошо в нейното консумиране, стига да е в умерени количества и да нямате високи нива на холестерол. Но преди да навлезем в подробности за връзката между кафето и повишените нива на липиди в кръвта, ще ви обясним накратко за холестерола и последиците, които той може да има върху здравето ни, ако не е в нормални граници.

Какво представлява повишеният холестерол?

Повишеният холестерол се счита за много рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане и атеросклероза. Липидната молекула се разграничава между “добър” – HDL холестерол и “лош” – LDL холестерол. Твърде многото “лош” холестерол може да се натрупа като плака по стените на съдовете и в резултат на това да наруши кръвообращението, следователно и преноса на кислород, и хранителни вещества. А, това в най-лошия случай може да доведе до инсулт или инфаркт.

Холестеролът и кафето – влиянието помежду им

Кафето може да повиши нивата на липидите в кръвта, главно поради наличието на кавестол и кавеол в него. Тези дитерпен-алкохоли инхибират ензимите, които са така важни за разграждане на холестерола в черния дроб.

Ефектът от кафето обаче зависи и от това как е приготвено то – ако имате високи нива на холестерол, то най-добре е да пиете филтърно кафе и то в умерени количества. Това е така, защото благодарение на филтъра, кавестолът и кавеолът се улавят по време на варенето, което означава, че те не се озовават в чашата.

Интересен факт е, че при приготвяне на нефилтрирано кафе (напр. чрез френска преса), значително повече кавестол попада в чашата ви, което може да окаже влияние върху липидите в кръвта ви.

Препоръки при повишен холестерол и прием на кафе

Както вече споменахме, най-добрият вариант за вас е филтрираното кафе. Освен това е препоръчително да намалите неговата консумация. Трябва също и да избягвате добавянето на наситени мастни киселини под формата на сметна или пълномаслено мляко, тъй като те могат допълнително да повишат нивата на холестерол.

Холестерол и кафе – има ли нещо положително в тази комбинация?

Различни научни изследвания вече показват, че умерената консумация на кафе има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и дори може да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Консумацията на кафе причинява блокиране на определен протеин в кръвния поток, което води от своя страна до повишаване нивата на пропротеин конвертаза субтилизин/кексин тип 9. Това подпомага работата на черния дроб при разграждане на холестерола. И така, изводът е, че може да консумирате кафе, но в умерени дози и то филтрирано!

Холестерол и кафе – възможна любов от първа глътка

За да затвърдите здравословните нива на холестерола и триглицеридите може да приемате Липибор / Lipibor®, който е изцяло естествен продукт – безопасен и без странични ефекти. Формулата му представлява мощна комбинация от природни вещества, всяко от които има важна роля за регулиране на мазнините в кръвта. В една капсула се съдържат 10 mg – Поликозанол (Policosanol), 10 mg – Ниацин (Niacin) и 300 mg – Бета-глюкан (Beta-glucan). Продуктът увеличава добрия холестерол – HDL и така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за диабетици, както и за хора с понижена чернодробна функция. А, за максимален ефект – поддържайте здравословен начин на живот. И, така – вече може да се наслаждавате на добър холестерол и кафе в умерени дози, и то с удоволствие!

Може да го откриете в аптечната мрежа и в онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Споделяне