факти за холестерола

Факти за холестерола, които ще ви изненадат

Обичаме интересните факти за холестерола, защото те ни дават синтезирана информация относно него. Научете нови неща, които със сигурност ще ви бъдат от полза!

Да, знаем колко информация има по темата за холестерола и точно заради това сме подбрали най-важното тук.

Първи от фактите за холестерола, е че той не е вреден

Холестеролът е вещество, подобно на мастна субстанция, наречена липид, произвеждащо се в черния дроб. Той е част от нашия метаболизъм и има важни задачи в тялото, например – при производството на хормони или пък образуването на клетки.
Ала, ние говорим също за “добър” и “лош” холестерол, нали?

За да бъде транспортиран през кръвния поток, холестеролът се комбинира с протеини, образувайки липопротеини. А, те са с различна плътност, поради високото или ниското си съдържание на мазнини. И така, ние разделяме и тях на липопротеини с ниска и с висока плътност, съкратено LDL и HDL.

Въпреки това, ако частта LDL-холестерол е твърде висока, то липопротеинът може лесно да се залепи по стените на съдовете, докато пътува през кръвния поток поради високото си съдържание на мазнини, водейки до стесняване на съдовете. Това състояние се нарича атеросклероза. Във вече стеснените съдове могат да се образуват кръвни съсиреци, следователно и запушвания, блокиращи притока на кръв и влошаващи снабдяването на органите ни с кислород. След това, знаете какво следва – инфаркт или инсулт.

Поради тази причина, LDL- се нарича “лош” холестерол, а HDL – “добър”.

Следващият от фактите за холестерола, е че нивата му могат да бъдат завишени при хора с различно тегло

Нивата на холестерол не зависят само от телесното тегло на човек, но и от други фактори като високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене или фамилна обремененост. Дори и при слаби хора, нивата на холестерол могат да бъдат много високи.

Третият от фактите за холестерола, е че е необходимо той да се лекува

Абсолютно! В случай, че общият холестерол е значително завишен, рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. И, тъй като повишените нива на холестерол не се усещат, това незабелязано може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове, особено при хора с наследствена предразположеност към това.

Четвъртият от фактите за холестерола, е че той се повишава с консумацията на храни, богати на холестерол

Да, има връзка между холестерола и храните, които консумирате. Дълго време яйцата бяха смятани за истински “холестеролни бомби”, както и маргаринът. Обаче, учени твърдят, че елиминирането на богати на холестерол храни от вашия хранителен режим, ще окаже някакъв ефект. Ненаситените растителни мазнини са полезни за метаболизма. Въпреки това, цялостна балансирана диета, съчетана с упражнения, е по-ефективна в дългосрочен план за укрепване на сърдечно-съдовата система и понижаване на холестерола.

А, има ли нормални стойности на холестерола?

Естествено, има стандартизирани стойности на холестерола, които дават някакви груби насоки. Нивото на общия холестерол под 190 mg/dl обикновено се счита за “приемливо”. “Добрият” HDL холестерол трябва да бъде между 40 и 60 mg/dl, а стойността на “лошия” LDL холестерол трябва да бъде под 116 mg/dl. Също така, важно е да знаете, че високият холестерол засяга всеки човек по различен начин. Това означава, че някой хора може да имат добри кръвоносни съдове, въпреки лоши нива на холестерол, както и обратното.

Това бяха част от фактите за холестерола, които научихте, а за още полезна информация – следете нашия блог!

След фактите за холестерола, идва и доказаното средство за контролиране на неговите нива в организма

Липибор / Lipibor® е продукт, препоръчван от редица специалисти в България, заради своите ненадминати свойства. Той се грижи за понижаване на лошия холестерол, триглицеридите в кръвта и общия липиден профил, като същевременно повишава нивата на добрия холестерол. Съставът му включва бета-глюкан, ниацин и поликозанол, които поддържат сърдечно-съдовата система в най-добро състояние. Продуктът може да се комбинира с различни лекарствени средства, понижаващи холестерола, също така е подходящ за диабетици и хора с понижена чернодробна функция. Напълно безопасен – без странични ефекти! Може да се приема продължително време.

Може да го откриете в аптечната мрежа в страната или да поръчате бързо и лесно, още сега онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Споделяне