сърце

Сърце – жизненоважният орган за всеки от нас

Човешкото сърце – комплексният орган, който изпълнява жизненоважна функция. Той поддържа кръвообращението и осигурява транспортирането на кислород, както и хранителни вещества до клетките, за да поддържа функционирането на целия организъм.

Анатомия на човешкото сърце – накратко

Сърцето е най-важният мускул в човешкото тяло, а следните компоненти го съставляват. Нека сега ви запознаем с тях съвсем накратко, защото е важно да ги знаете!

  • Предсърдия – 2 на брой (ляво и дясно)
  • Камери – отново 2 на брой
  • Сърдечни стени – състоящи се от мускул, наречен миокард
  • Сърдечни клапи – регулиращи кръвния поток към сърцето
  • Митрална клапа – разделяща лявото предсърдие от лявата камера
  • Трикуспидална клапа – разделяща дясното предсърдия и дясната камера
  • Аортна клапа – разположена между лявата камера и аортата
  • Белодробна клапа – отделяща дясната камера от белодробната артерия
  • Кръвоносни съдове – свързани с тези на цялото тяло
  • Проводна система – контролираща сърдечните удари

Функция на сърцето

Сърцето заема централното място в сърдечно-съдовата система и свързва т.нар. системно кръвообращение с белодробното кръвообращение. Благодарение на своята структура то се е адаптирало максимално към своята основна задача – да изпомпва кръв в тялото и така да гарантира, че всички органи са добре снабдени с кислород. Интересен факт е, че сърцето на напълно здрав възрастен бие около 70 пъти в минута и изпомпва до 70 милилитра на сърдечен удар.

Сложна проводна система контролира функцията на сърцето. Всяко изпомпване от сърцето започва с електрически импулс, който е необходим на сърдечния мускул. Този импулс се генерира в синоатриалния възел в дясното предсърдие. И така, оттам електрическите импулси се разпространяват чрез проводната система.

Няколко прости правила, с които да запазите сърцето си здраво

Сърцето е комплексен орган, следователно – то се нуждае и от такъв тип грижа, а как да я осигурите? Ще ви разкрием най-добрите съвети, с които ще насърчите неговата работа!

Откажете цигарите! Да спрете или намалите цигарите си струва. Тютюнопушенето е рисков фактор за инсулти, инфаркти и атеросклероза, защото токсините от тютюна стесняват кръвоносните съдове.

Движете се! Тези, които спортуват редовно се предпазват от сърдечно-съдови заболявания, като едновременно с това поддържат перфектна форма.

Бъдете спокойни! Стресът на работа, у дома или дори в отношенията с любимия човек ви разболява, защото тялото ви отделя хормона на стреса, повишавайки с това кръвната захар, кръвното налягане и отделянето на инсулин.

Хранете се здравословно! По този начин ще намалите възпалителните процеси в тялото, подобрявайки потока на кръвта и функцията на съдовете.

Останете във форма! Ако имате излишни килограми, то съветваме да се консултирате със специалист и да достигнете здравословно тегло.

Спете пълноценно. Редовният и здрав сън поддържа психическия, както и физическия баланс. Той действа като лекарство, защото по време на нощния сън – тялото се възстановява.

Следете стойностите на вашето кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. Това са рискови фактори за инфаркт и инсулт.

Преглеждайте се на време! Превенцията е най-доброто решение, което може да предприемете, за да запазите вашето здраве.

Сърцето е ваш жизненоважен орган, за който трябва да се грижите всекидневно и с внимание, защото дори, когато спите – то работи.

Направете правилния избор и помогнете на сърцето си

За чисти кръвоносни съдове може да изберете Липибор / Lipibor®. Това е изцяло натурално средство с доказан ефект, което поддържа нормалните нива на холестерол и триглицериди в кръвта. В него се съдържа рационална комбинация от висококачествени екстракти на поликозанол, бета глюкан и ниацин. Всички те насърчават изчистването на натрупаните плаки по кръвоносните съдове, контролирането на общия холестерол и намаляване на лошия. Продуктът е с висок профил на безопасност и може да бъде приеман от диабетици, както и от хора, страдащи от чернодробни проблеми.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне