висок холестерол

Срещу висок холестерол през менопаузата – 1 ябълка на ден!

Всекидневната консумация на ябълки помага на жените в менопауза да се справят с един от основните врагове на здравето през този деликатен период от живота – опасния висок холестерол. Това е заключението на учени от Университета на Флорида в САЩ, оповестено на годишната среща „Експериментална биология 2011“. Разберете как са достигнали до него в следващите редове.

Как американските учени установяват, че ябълките са способни да понижават висок холестерол при жени в менопауза?

Изненадващото откритие на членовете на научния екип е предшествано от задълбочено изследване, проведено сред повече от 160 менопаузални жени на възраст между 45 и 65 години. В самото начало на експеримента на участничките е назначено изследване на липидния профил. Резултатите от кръвния тест, чрез който се отчитат липидите в организма, нееднозначно сочат, че болшинството от дамите страдат от висок холестерол. В опит да понижат нивото на мастната субстанция в кръвта изследователите изготвят хранителен режим на потърпевшите, в който е силно застъпена консумацията на ябълки. Доброволките стриктно се придържат към диетата в продължение на половин година. В края на шестия месец отново се подлагат на кръвни изследвания, резултатите от които са просто смайващи. „Наблюдавахме невероятни промени. При дамите беше настъпило понижение на „лошия“ холестерол с 23% за сметка на „добрия“ такъв, който се беше повишил с около 4%. Концентрацията на липидните хидропероксиди (LOОH) в кръвната плазма, които имат свойствата на свободните радикали, също беше намаляла. И нивото на С-реактивен протеин (CRP) – белтък, синтезиран от черния дроб при възпаление, беше спаднало“, разкрива с вълнение водещият автор на изследването д-р Маргарет Ситън. Тя е категорична, че най-облагодетелствано от случващото се в организма на менопаузалните жени е сърцето, тъй като то си осигурява защита срещу редица сериозни заболявания, някои от които и с летален край. Д-р Ситън и колегите й доказват, че способността на ябълките да понижават нивото на високия холестерол и да намаляват производството на възпалителни молекули се дължи на съдържащите се в кората им силни антиоксиданти (пектин и полифеноли). Ето защо приканват дамите в менопауза, които имат проблеми с холестерола, да консумират редовно вкусния плод.

По какъв начин жените в менопауза да повишат ефекта на диетата в борбата с високия холестерол?

Видни български специалисти са единодушни, че натуралният продукт Липибор / Lipibor® е прекрасно допълнение към здравословното меню на страдащите от висок холестерол дами в климакс. Благодарение на своята уникална природна формула, която комбинира стандартизирани екстракти на Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан той безопасно и ефективно намалява нивата на мастната субстанция в кръвта. Онова, което прави Липибор уникален и толкова специален, е способността му да повишава „добрия“ холестерол, който е своеобразен щит срещу развитие на атеросклероза и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания. За да се насладят максимално на ефект на Липибор, дамите в климакс трябва да го приемат продължително време. Дълговременната употреба не крие абсолютно никакъв риск за здравето им поради изцяло природния произход на съставките.

borola
Споделяне