Срещу висок холестерол през менопаузата – 1 ябълка на ден!

Всекидневната консумация на ябълки помага на жените в менопауза да се справят с един от основните врагове на здравето през този деликатен период от живота – опасния висок холестерол. Това е заключението на учени от Университета на Флорида в САЩ, оповестено на годишната среща „Експериментална биология 2011“. Разберете как са достигнали до него в следващите редове.

Как американските учени установяват, че ябълките са способни да понижават висок холестерол при жени в менопауза?

Изненадващото откритие на членовете на научния екип е предшествано от задълбочено изследване, проведено сред повече от 160 менопаузални жени на възраст между 45 и 65 години. В самото начало на експеримента на участничките е назначено изследване на липидния профил. Резултатите от кръвния тест, чрез който се отчитат липидите в организма, нееднозначно сочат, че болшинството от дамите страдат от висок холестерол. В опит да понижат нивото на мастната субстанция в кръвта изследователите изготвят хранителен режим на потърпевшите, в който е силно застъпена консумацията на ябълки. Доброволките стриктно се придържат към диетата в продължение на половин година. В края на шестия месец отново се подлагат на кръвни изследвания, резултатите от които са просто смайващи. „Наблюдавахме невероятни промени. При дамите беше настъпило понижение на „лошия“ холестерол с 23% за сметка на „добрия“ такъв, който се беше повишил с около 4%. Концентрацията на липидните хидропероксиди (LOОH) в кръвната плазма, които имат свойствата на свободните радикали, също беше намаляла. И нивото на С-реактивен протеин (CRP) – белтък, синтезиран от черния дроб при възпаление, беше спаднало“, разкрива с вълнение водещият автор на изследването д-р Маргарет Ситън. Тя е категорична, че най-облагодетелствано от случващото се в организма на менопаузалните жени е сърцето, тъй като то си осигурява защита срещу редица сериозни заболявания, някои от които и с летален край. Д-р Ситън и колегите й доказват, че способността на ябълките да понижават нивото на високия холестерол и да намаляват производството на възпалителни молекули се дължи на съдържащите се в кората им силни антиоксиданти (пектин и полифеноли). Ето защо приканват дамите в менопауза, които имат проблеми с холестерола, да консумират редовно вкусния плод.

По какъв начин жените в менопауза да повишат ефекта на диетата в борбата с високия холестерол?

Видни български специалисти са единодушни, че натуралният продукт Липибор/Lipibor® е прекрасно допълнение към здравословното меню на страдащите от висок холестерол дами в климакс. Благодарение на своята уникална природна формула, която комбинира стандартизирани екстракти на Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан той безопасно и ефективно намалява нивата на мастната субстанция в кръвта. Онова, което прави Липибор уникален и толкова специален, е способността му да повишава „добрия“ холестерол, който е своеобразен щит срещу развитие на атеросклероза и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания. За да се насладят максимално на ефект на Липибор, дамите в климакс трябва да го приемат продължително време. Дълговременната употреба не крие абсолютно никакъв риск за здравето им поради изцяло природния произход на съставките.

borola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *