липиден профил

Липиден профил – как го правят по света и у нас?

Много хора се сепват, когато лекарят им назначи изследване на липидния профил. Притеснението им обаче е напълно неоснователно, защото кръвният тест, който отчита нивото на холестерола и триглицеридите, не е нито болезнен, нито отнема много време. Единствените неудобства, които може да им създаде, са ранното ставане и лишаването от питателна закуска. Според скорошно изследване обаче пропускането на най-важното хранене за деня вече не е необходимо.

Изследване на холестерола и триглицеридите след обилна закуска?!

Мащабно проучване, проведено от датски, канадски и американски учени сочи, че в стойностите на холестерола и триглицеридите, отразени в липидния профил, няма изменение независимо дали пациентът е дал кръвна проба на гладно или след прием на храна. Откритието е наистина революционно, тъй като разбива клишето, че изследването на двете основни съставки на кръвната плазма, задължително трябва да се прави на празен стомах. Консервативната научната общност приема нововъведението изключително радушно. Дори вече са предприели решителни стъпки за официализирането и прилагането му в клиничната практика. Изтъкнати медицински експерти от Европа, Австралия и САЩ застават с името и целия си авторитет зад колегите си, направили откритието. Мотивът им да го сторят не е тайна за никого след пространните интервюта във видни медицински издания, които с охота дават във връзка с нововъведението при провеждане на мастния профил. Те са убедени, че значителното улесняване на манипулацията в полза на пациента, ще насърчи все повече хора да се подлагат на профилактични прегледи за сърдечно-съдови заболявания, изискващи вземането на кръвна проба. От своя страна, превантивните мерки ефективно ще допринесат за предотвратяване и овладяване на тежките сърдечни патологии, които са водеща причина за смъртност в световен мащаб. Увереност да подкрепят изменението в традиционния начин на провеждане на липидния профил им дава и фактът, че от 2009 г. лабораториите в Дания успешно прилагат опростения метод.

Изследване на липидния профил у нас и контрол на холестерола

В България изследването на липидния профил все още се провежда на гладно. Независимо че лишаването от храна преди вземане на кръвната проба създава известен дискомфорт на диабетиците и хората на преклонна възраст, те стоически понасят причиненото неудобство, защото знаят колко важно е да следят нивата на холестерола и триглицеридите в кръвната плазма. Те запазват хладнокръвие, дори когато се установи, че имат повишено съдържание на липиди в кръвта, защото знаят, че бързо могат да контролират стойностите им с помощта на природния продукт Липибор / Lipibor®. Благодарение на мощната комбинация от поликозанол, ниацин и Бета-глюкан в състава си той ефективно понижава нивата на холестерола и триглицеридите. Напълно безопасен е и не притежава странични ефекти.

borola
Споделяне