висок холестерол

Разберете дали имате висок холестерол

Всички хора, които се грижат за своето здраве, знаят, че високият холестерол е предпоставка за развитие на редица сериозни патологии. Единици обаче са онези, които умеят да разпознават ранните признаци на повишени нива на тази мастна субстанция и така да предотвратят развитието на редица сърдечно-съдови и чернодробни заболявания. Това е обяснимо, защото увеличеното количество на холестерол в кръвната плазма (хиперхолестеролемия) няма характера клинична картина. Верни на принципа, че високата здравна култура може да спаси хиляди животи, в настоящата статия ще разкрием кои са основните симптоми, които служат за ориентир на малцина и ще предложим начин за овладяване на проблема по естествен начин.

Издайнически симптоми на висок холестерол

  • Чувство на тежест, нерядко придружено от тъпа болка в зоната на черния дроб и жлъчния мехур
  • Сухота в устата и лош дъх (халитоза)
  • Тежест в стомаха и затруднено храносмилане особено след консумация на храни с високо съдържание на наситени мазнини
  • Оригване, повишено отделяне на газове и подуване на корема след хранене
  • Проблеми със стомашно-чревния такт, които най-често водят до запек
  • Неконтролируемо желание за спане непосредствено след ядене
  • Непоносимост към храни, които организмът обикновено усвоява
  • Кожен обрив (уртикария)
  • Тежки пристъпи на главоболие/мигрена; замаяност и световъртеж; затруднено зрение
  • Изтръпване, мравучкане на крайниците
  • Повишена нервна възбудимост

Тук е моментът да направим уточнението, че посочените симптоми могат да предвещават други нарушения и здравословни проблеми. За щастие съмненията лесно могат да се отхвърлят с помощта на специално лабораторно изследване, наречено липиден профил. То се назначава от специалист и позволява да се установят нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), липопротеините с ниска плътност (LDL), триглицеридите и общия холестерол.

Хранителен режим за понижаване на високия холестерол

Статистиката сочи, че промяната в хранителните навици спомага за намаляването на високите нива на холестерола с 10-20%. От първостепенна важност е да се сведе до минимум консумацията на полуфабрикати, захарни изделия, преработено и червено месо, яйчен жълтък, сметана, масло и майонеза. Добре е да се наблегне на приема на храни с висока хранителна стойност като свежи плодове и зеленчуци, зърнено-бобови култури, зехтин, месо с ниско съдържание на мазнини, мазни риби, чия и ленено семе.

Помощ от природата срещу висок холестерол

Поликозанол, ниацин и бета-глюкан са природни вещества, които имат мощно редуциращо действие върху холестерола. Оптимално количество от висококачествени стандартизирани екстракти от тях се съдържа във всяка капсула на Липибор / Lipibor®. Този природен продукт се прилага като помощно средство при промяна на храненето с цел понижаване на високия холестерол. Има взаимно усилващ ефект с други препарати, борещи се с холестерола (статини, фибрати). Напълно безопасен е и не притежава странични ефекти.

borola
Споделяне