спорт за сърце

Спорт за сърце – кой е подходящият?

Редовният спорт е от съществено значение за здравето на нашето сърце. Дори леките упражнения у дома могат да окажат значително положително въздействие върху него. Въпросът е кои спортове са най-полезни, колко често трябва да се тренира и на какво трябва да обърнат внимание хората със сърдечни проблеми.

Спорт за сърце – защо е толкова важен?

Недостатъчната физическа активност, наред с високия холестерол и затлъстяването, е един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че липсата на физическа активност е на второ място след тютюнопушенето като основен риск за здравето на сърцето.

Проучванията показват още, че упражненията забавят развитието на атеросклероза – натрупването на мастни и калциеви отлагания в съдовете. Това намалява и риска от сърдечни заболявания като инфаркт. Допълнителни ползи включват понижаване на холестерола и намаляване на наднорменото тегло. Упражненията също така подобряват физическата издръжливост и настроението.

Редовната физическа активност дори в по-късна възраст може да има значителни положителни ефекти. Изследвания сочат, че дори при възрастни хора, редовните упражнения могат да регенерират клетки на сърдечния мускул, които са били увредени поради намалена функция.

Добре ли е да се движим?

Според Световната здравна организация до 2030 г. близо 500 милиона души по света може да развият сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, депресия и деменция поради липсата на движение. А, както вече разбрахте – то е от изключително значение.

Спорт за сърце, но колко точно?

Световната здравна организация препоръчва поне 150 минути физическа активност на седмица за възрастни, но много медицински специалисти са категорични, че дори само няколко минути упражнения на ден са достатъчни за поддържане на здраво сърце.

Бързото ходене, карането на колело и плуването са сред препоръчителните дейности, които не са толкова натоварващи, но пък са полезни.

Спорт за сърце – кои упражнения влияят добре на тялото и кои тренировки са най-полезни за сърцето?

Благодарение на спорта, кръвното налягане намалява, нивата на холестерола се подобряват, рискът от диабет намалява, съдовете стават по-гъвкави, а с тях и сърцето подобрява своята работа. Физическата активност мобилизира стволовите клетки от костния мозък, които помагат за възстановяването на увредените съдови клетки. Упражненията също забавят стареенето на клетките, което подобрява клетъчната регенерация.

Сред препоръките са качването на стълби вместо асансьор, карането на колело до офиса и ходенето пеша. Не пропускайте и тренировките за издръжливост като най-ефективното средство за поддържане на сърдечно-съдовото здраве. Тренировките за издръжливост укрепват мускулите, оптимизират енергийния метаболизъм и подобряват кръвообращението и снабдяването с кислород. Подходящите спортове за издръжливост включват скандинавско ходене, туризъм, колоездене и плуване. Интензивността и честотата на тренировките могат да се адаптират според нуждите на всеки от вас. Съветваме ви да съчетавате тренировките за издръжливост с лека силова тренировка, като фокусът трябва да бъде върху издръжливостта за здравето на сърцето.

Могат ли хората със сърдечни проблеми да спортуват?

Всички начинаещи, особено хората със сърдечни проблеми, трябва да консултират тренировъчния си план с лекуващия ги лекар. Дори минал инфаркт или байпасна операция не са причина да се избягват физическите упражнения. Напротив, физическата активност може да подпомогне терапията. Важно е обаче предварително да се консултирате с кардиолог, за да избегнете риска от претоварване, преди да изберете спорт за сърцето си.

Изберете най-добрия спорт за сърце и комбинирайте с правилния продукт

За поддържане на чисти кръвоносни съдове, можете да изберете Липибор / Lipibor®. Това е напълно натурален продукт с доказана ефективност, който поддържа нормалните нива на холестерол и триглицериди в кръвта. Той съдържа висококачествени екстракти от поликозанол, бета глюкан и ниацин, които спомагат за изчистване на натрупаните плаки в кръвоносните съдове, контролират общия холестерол и намаляват нивата на лошия холестерол. Продуктът е безопасен за употреба и може да се приема от диабетици, както и от хора с чернодробни проблеми. Не забравяйте, освен правилното природно средство, грижете се и със спорт за сърцето си!

Продуктът е наличен в аптеките, както и онлайн в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне