повишен холестерол

Повишен холестерол – какви са причините?

За повишен холестерол са нужни причини, но какви са те и какво изобщо представлява той? Нека разберем в следващите редове. Холестеролът е необходим за съществуването на нашето тяло. Той прави покритието на всяка клетка еластично, същевременно и стабилно. Също така, холестеролът е изходно вещество за синтеза на хормони като прогестерон, естроген и кортизол. Всъщност, тялото произвежда жлъчни киселини, които са важни за храносмилането на мазнините – точно от холестерола. И, да – нашето тяло произвежда само холестерол – около 1 до 2 гр дневно, но той се съдържа и в храната. В един напълно здрав организъм, общото количество холестерол е добре балансирано, но какво става, ако всичко това е нарушено?

Повишен холестерол – водещи причини

Повишеният холестерол често е в резултат на нездравословна диета, както и недостатъчно движение, но генетични фактори също могат да са отговорни за това.

  • Храненето е важно. Дълго време яйцата се смятаха за изключително вредни и отговорни за повишените нива на холестерол в кръвта, но тази хипотеза не се поддържа особено днес. Също така, има редки метаболитни заболявания, при които консумацията на месо и яйца води до рязко повишаване на холестерола – проучвания, обаче не откриват пряка връзка между тази консумация и сърдечно-съдовите заболявания. Ядките, пък, имат добри мазнини, които могат да имат положителен ефект върху нивата на холестерол и могат да присъстват в менюто ви почти ежедневно. Планирайте съзнателно храненията си и консумирайте без притеснение здравословни мазнини. Нека тлъстото месо и колбаси, както и продукти с палмова мазнина да не присъстват в менюто ви, а освен тях – бялото брашно, захарта и алкохола.
  • Начинът на живот е от огромно значение. Липсата на физически упражнения, както и заседналият начин на живот също са свързани с повишения холестерол, както и завишения риск от инфаркт.
  • Естествено, генетичната предразположеност може да спомогне повишаването на холестерола.

Високите нива на холестерол могат да доведат до атеросклероза, т.е. стесняване и втвърдяване на кръвоносните съдове поради отлагания по стените им. А, това е един от най-рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, които са високо кръвно налягане, тромбози, емболии, коронарна артериална болест, както и много други.

Съветваме ви да си създадете здравословни навици, които да следвате и също – редовни прегледи при вашия лекуващ лекар, които да посещавате, за да сте в отлична форма!

Повишен холестерол – как да го разпознаем?

Повишеният холестерол понякога не причинява почти никакви симптоми. Всъщност, може да имате високи нива на холестерол в продължение на години, без дори да го забележите.

Понякога, значително повишеният холестерол води до образуване на т.нар. ксантоми – холестеролни отлагания по кожата, изглеждащи като малки жълтеникави петна или възелчета. Те се появяват предимно в областта на очите, носа, но и по ръцете, както и краката. Въпреки това, ние сме дали няколко симптома, по които може да разпознаете повишения холестерол:

  • Главоболие при събуждане
  • Недостиг на въздух при физическо натоварване
  • Световъртеж
  • Шум в ушите
  • Проблеми със зрението

Атеросклерозата е процес, чийто симптоми започват да се проявяват много късно. Ето защо, редовните прегледи относно повишения холестерол са важни. Препоръчваме, след навършване на 35-годишна възраст да се изследвате на всеки 5 години, дори ако нямате никакви симптоми.

Повишен холестерол – има природно решение!

Най-добрата комбинация срещу повишен холестерол е движение, добра диета и прием на доказан продукт – Липибор / Lipibor®. Това е изцяло натурално средство за намаляване нивата на лошия холестерол, съдържащо балансирана комбинация от висококачествени екстракти от ниацин, бета глюкан и поликозанол. Всички тези съставки изпълняват своите роли на природни статини, които помагат на високия холестерол, както и триглицеридите, да влязат в норма. По този начин, вие ще се предпазите трайно от запушвания на артерии и развитие на атеросклероза.

Приемайте по 1 капсула по време на вечеря или преди сън. Подходящ за продължителна употреба и без странични ефекти.

Може да го откриете още сега в аптечната мрежа или да поръчате онлайн, от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Споделяне