Какво се прави при нисък HDL

Какво се прави при нисък HDL холестерол – 7 съвета

В статията ще откриете какво се прави при нисък HDL холестерол, за да се нормализират нивата му.
Липопротеините с висока плътност (HDL), известни още като добър холестерол, помагат за пренасянето на холестерола от артериите до черния дроб, където тялото може да го екскретира. Нормалните стойности на HDL се свързват и с намален риск от сърдечни заболявания, антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

Тези полезни практики отговарят на въпроса „Какво се прави при нисък HDL холестерол

  • Консумирайте зехтин – този овкусител е един здравословен избор. Зехтинът е единствения източник на мононенаситени мазнини, който намалява риска от сърдечни заболявания. Положителният ефект на зехтина за повишаване на HDL холестерола се дължи на антикосидантите в състава му, наричани полифеноли. Препоръчва се употребата на сертифициран екстра върджин зехтин, защото в него съдържанието на полифеноли е най-високо.
  • Спазвайте нисковъглехидратна или кетогенна диета – те крият редица ползи за тялото ви, част от които са загуба на тегло и намалени нива на кръвната захар. Според някои изследвания тези диети могат да повишат HDL холестерола при хора, склонни да имат по-ниски нива. Към тези групи спадат хората със затлъстяване, инсулинова резистентност или диабет. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да намалят нивата на триглицеридите.
  • Тренирайте редовно – физическата активност е важна част от грижата за сърдечното здраве. Упражненията са ефективни за повишаване на добрия холестерол и могат да засилят антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства. За най-подходящи за повишаване на HDL холестерола се считат упражненията с висока интензивност.
  • Откажете цигарите – тази стъпка може да повиши добрия холестерол, да подобри функцията му и да защити здравето на сърцето. Пушенето увеличава риска от редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания. Сред отрицателните му ефекти е понижаването на HDL холестерола
  • Поддържайте здравословно тегло – когато хората с наднормено тегло или затлъстяване отслабват, се наблюдава повишаване на добрия холестерол. Ключът към постигането и поддържането на здравословни нива на HDL холестерол е в изборът на диета за сваляне и поддържане на здравословно тегло.
  • Заложете на лилавите продукти – консумирането на лилави плодове и зеленчуци е вкусен начин да повишите нивата на добрия холестерол. Тези продукти са богати на антиоксиданти, известни като антоцианини. Проучвания, използващи антоцианови екстракти, показват, че те помагат в борбата с възпалението, предпазват клетките от увреждане на свободните радикали и потенциално повишават нивата на HDL холестерола. Сред плодовете и зеленчуците тези, с богато съдържание на антоцианини са патладжан, червено зеле, боровинки, къпини и черни малини.
  • Избягвайте консумацията на изкуствени транс мазнини – те имат отрицателен ефект върху здравето поради възпалителните им свойства. Има два вида транс мазнини. Едните се срещат в естествено в животинските продукти. Другият вид са изкуствено създадени транс мазнини, които се използват в маргарините и преработените храни. Освен че предразполагат към възпаление в организма, те могат да понижат нивата на добрия холестерол.

Природен продукт, който повишава добрия холестерол

Липибор / Lipibor® повишава нивата на добрия (HDL) холестерол, понижава „лошия“ (LDL) холестерол и благоприятства нормалните стойности на триглицеридите. Този ефект е възможен благодарение на прецизно разработената комбинация от висококачствени стандартизирани екстракти на бета глюкан, ниацин и поликозанол. Продуктът допринася за поддържане на добро сърдечно-съдово здраве и пази от развитие на атеросклероза. Може да се приема от диабетици, хора с чернодробни заболявания и хора в напреднала възраст. Дозира се по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.

borola
Споделяне