Холестерол – мозъкът също регулира нивото му!

Най-сложно устроеният орган на централната нервна система упражнява контрол върху нивото на холестерол в кръвната плазма. С това откритие, намерило място на страниците на списание Nature Neuroscience, учените от университета на Синсината в Охайо, САЩ, оборват широко разпространеното схващане, че количеството на мастната субстанция се регулира единствено от приетата храна и дейността на черния дроб.

Как влияе мозъкът на стойностите на холестерола в кръвта?

„Известно е, че хормонът грелин инхибира (потиска) дейността на рецептор в хипоталамуса, наречен MC4R, който регулира чувството на ситост и има ключова роля за калорийния разход. Изхождайки от този факт, решихме да проверим какви промени ще настъпят в количеството на холестерола, ако блокираме въпросния рецептор“, разяснява проф. Матиас Цоп, ръководител на изследването. За целта той е екипът му провеждат изследване върху лабораторни мишки, на които премахват MC4R рецептора в нервните клетки. След тази сложна и изключително прецизна интервенция учените измерват нивото на холестерол при гризачите. Сравняват резултатите с приемливите и гранични стойности на холестерол и отчитат, че нивото на мастната субстанция се е завишило. „Останахме изненадани от ефекта, който постигнахме, щом „изключихме“ MC4R рецептора в мозъка. Количеството на холестерола моментално се покачи. Дори инжектирания холестерол остана много по-дълго време от обичайното в кръвта на животинските модели, които използвахме“, разкрива д-р Цоп. Той е категоричен, че посредством MC4R мозъкът на животните упражнява дистанционен контрол върху холестерола. Тепърва предстои експериментът да бъде проведен върху хора, за да се потвърдят резултатите от лабораторните изследвания. Д-р Цоп силно се надява успехът да се повтори, защото така ще се открият нови хоризонти пред учените за разработване на ефективни методи за регулиране на холестерола. „Ако съумеем да контролираме количеството на липидите в кръвта посредством сигнали, излъчвани от мозъка към черния дроб, познатите методи за регулиране на холестерол ще претърпят революционни промени. Това ще улесни терапията при хора със сърдечни заболявания и проблеми с кръвната циркулация. Докато се постигне напредък в разбирането на механизма на действие на комплекса хормон-рецептор, най-надеждният начин за контрол на нивата на холестерола остават промяната на хранителния режим, повишената двигателна активност и приемът на средства, които се прицелват директно в проблема“, напомня д-р Цоп.

Високоефективно природно средство за регулиране на холестерола

Натуралният продукт Липибор / Lipibor® твърдо отстоява лидерската си позиция на пазара у нас като ненадминат регулатор на холестерола. Пречистените до съвършенство стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкан във всяка негова капсула понижава общия (LDL и VLDL) и повишават „добрия“ (HDL) холестерол. Редовният прием по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане е достатъчен, за постигане на здравословни нива на мастното вещество. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капусли дневно, по 1 обед и вечер. Липибор е напълно безопасен, което го прави удачен избор за диабетици, хора на преклонна възраст и болни с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне