10 любопитни факти за холестерола

Темата, свързана с холестерола винаги е била актуална поради рисковете, които крият за здравето ни високите холестеролови нива в организма. Предлагаме ви няколко любопитни факта за холестерола, от които ще разберете какво е отношението му към баланса във вашето тяло.

1. Около 70% от холестерола в организма се произвежда в черния дроб, а останалото количество постъпва с храната.

2. Продължителните диети с храни, съдържащи наситени мастни киселини са изключително вредни за организма, тъй като повишават нивата на холестерол в кръвта. Това допринася за запушване на артериите и увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.

3. Холестеролът участва в състава на всички клетки в организма.

4. Недостигът на холестерол е свързан с повишен риск от злокачествени образувания, поява на депресивни състояния и преждевременно раждане.

5. От холестерола се произвеждат редица хормони, витамин Д и жлъчни киселини, които участват в обмяната на мазнините.

6. Когато се появи излишък на холестерол той започва да се наслагва по стените на кръвоносните съдове, тъй като не може да бъде елиминиран самостоятелно от организма.

7. Съществуват много предразполагащи фактори, които са определящи за повишаване на холестероловите нива. Такива са храненето, тютюнопушенето, затлъстяване, обездвижване и др.

8. Холестеролът има консистенция, която е подобна на восък. Именно това благоприятства трайното му полепване по стените на кръвоносните съдове.

9. Стойностите на холестерола се повишават след менопаузата. Преди настъпването на менопаузата естрогените спомагат за поддържане на нивата на холестерол в приемливи граници. След менструалния цикъл обаче нивото на естрогени спада, което води до повишаване на холестерола.

10. Съществуват симптоми, които ни подсказват, че имаме проблем с високи нива на холстерол. Това са т.н. ксантоми, които представляват червеникави подутини по тялото и разкриват наличието на проблем с обмяната на веществата и натрупване на “лош” холестерол.

В допълнение на изложените факти може да отбележим, че вече съществува изцяло природен продукт, който регулира високите нива на холестерол в организма. Липибор съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на ниацин, поликозанол и бета глюкан, които взаимно усилват своите ефекти. Приемът на Липибор гарантира ефективен контрол на холестерола. За разлика от синтетичните лекарствени средства той може да се приема продължително време (6-8 до 12 седмици), тъй като не притежава странични ефекти.

borola
Споделяне