храни за понижаване на холестерола

Храни за понижаване на холестерола

Холестеролът е един от двата основни вида мазнини в кръвта, познати още като липиди или стероли. Тези органични съединения циркулират свободно в кръвта, но негативният аспект, с който се свързват, е че тяхното натрупване по стените на кръвоносните съдове може да доведе до опасни за здравето състояния като атеросклероза, сърдечен удар или инсулт.

Ето защо всяко медицинско лице съветва да се поддържат в норма нивата на холестерол и триглицериди в кръвта, за да се избегнат здравословните рискове и да се поддържа добро здравословно състояние.
Високите нива на холестерол в кръвта в действителност увеличават рисковете за здравето, но определени храни съдействат за поддържането му в норма.

Кои са основните храни за понижаване на холестерола?

Овес и ечемик

Тези две зърнени храни са богати на един специфичен вид разтворими фибри, наречени бета-глюкани. В организма това вещество образува гел, който съдейства за свързване на холестерола в червата и спомага изхвърлянето му от организма.

Сьомга и други мазни риби

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби отдавна имат доказани здравословни ползи и се смята, че предпазват от сърдечни заболявания, деменция и други здравословни състояния. Но нееднократно е доказано също, че този вид полезни мазнини понижават нивата на лошия и увеличават добрия холестерол.
Според проучване, проведено в Университета в Лома Линда, Калифорния, замяната на наситените мазнини в режима на хранене с омега-3 мастни киселини като тези, открити в сьомгата, сардините и херингата, повишава нивата на добрия холестерол с 4%, а той от своя страна се грижи за регулиране нивата на лошия холестерол.

Ядки

В изследване, публикувано в Американския журнал за клинично хранене, се твърди, че хората, които консумират около 50 грама орехи на ден в продължение на един месец, понижават нивата на общия холестерол с до 5,4% и нивата на лошия холестерол с до 9,3%.

Бобови растения

Изследователи от Аризона установили, че половин чаена чаша боб дневно намалява нивата на общия холестерол, включително на лошия, с до 8%.
Тайната му се крие в изобилието от фибри, които забавят усвояването на холестерола с храната.

Черен шоколад

Този вкусен продукт и същевременно мощен антиоксидант съдейства за нормализиране нивата на лошия холестерол. За разлика от млечния шоколад, черният шоколад, съдържащ над 70% какао, предотвратява слепването на тромбоцитите и съдейства за по-добрата проходимост на кръвоносните съдове.

Натурално средство за регулиране нивата на холестерол и триглицериди

Високите нива на холестерол се повлияват изключително добре от приема на Липибор / Lipibor® – натурално средство, чийто благоприятен ефект се дължи на трите активни съставки – поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Всяка една от съставките действа в полза на поддържането нивата на липидите в норма, а ефектът се наблюдава още след първите 6 до 8 седмици употреба.

borola
Споделяне