холестерол

Холестерол – защо нивото му варира според сезоните?

„Ако рутинните прегледи през зимата показват, че имате висок холестерол, не губете присъствие на духа! Проявете търпение и си направете липиден профил и през лятото, за да проверите достоверността на резултата“, съветват учени от университета „Кларк“ в Уорчестър, Масачузетс, САЩ, които са установили, че концентрацията на мастната субстанция в кръвната плазма се повиша през зимата и се понижава през лятото.

Как учените са стигнали до заключението, че нивото на холестерол варира според сезоните?

Членовете на научния екип проучват как количеството на холестерола се влияе от сезоните при 515 клинично здрави хора в зряла възраст. За целите на експеримента в продължение на 12 месеца освен нивото на мастната субстанция стриктно проследяват хранителния режим, физическата активност, продължителността и честотата на излагане на действието на слънчевите лъчи и други установени жизнени навици на участниците. При сравнителния анализ на резултатите им прави впечатление, че стойностите на холестерола при мъжете са повишени с 3,9 mg/dL през месец декември, а при жените – с 5,4 mg/dL през месец януари. Увеличаването на показателите е ясно изразено при онези участници, които са имали високи нива на холестерол в началото на проучването. Учените са изненадани от факта, че при над 22% от включилите се в експеримента, концентрацията на холестерол е прекалено висока – около и над 240 mg/dL, единствено през зимата. „Нашите едногодишни наблюдение показват, че през студените месеци на годината повече от 22% от хората могат да бъдат диагностицирани с хиперхолестеролемия (увеличеното количество холестерол в кръвната плазма), без да страдат от това състояние. Това ни дава основание да заключим, че не по-малко от 2,86 милиона души в САЩ са с погрешно поставена диагноза и провеждат лечение, без да се нуждаят от него. Причината за объркването се крие в настъпилата хемоконцентрация (сгъстяване на кръвта) през зимата“, категорични са учените. Те приканват своите колеги да не пренебрегват огромното влияние, което оказват зимните месеци върху холестерола, и да не прибързват с назначаването на ненужни лечебни процедури за намаляване на липидите в кръвта. Опитът им показва, че нивото им естествено се понижава през лятото благодарение на промяната в диетата, повишената двигателна активност, честата експозиция на слънчева светлина и високата температура.

Целогодишен ефективен контрол над холестерола

В случай че стойностите на холестерола останат рискови през лятото, е нужно своевременно да се предприемат терапевтични мерки за намаляването им. Липибор / Lipibor® се е доказал в клиничната практика като разумна алтернатива на широко използваните статини. Изцяло природният продукт не отстъпва по ефективност на синтетичните лекарствени средства за понижаване на холестерола и за разлика от тях е напълно безопасен. Благотворното му действие се дължи на мощната комбинация от висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Активните съставки се допълват взаимно и оказват положителен ефект върху контрола на холестерола 6-8 до 12 седмици след началото на приема. Напълно натуралният състав прави Липибор подходящ за диабетици, хора на преклонна възраст и болни с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне