Липибор » Публикации » Редовният прием на боб, грах или леща може значително да понижи лошия холестерол

Редовният прием на боб, грах или леща може значително да понижи лошия холестерол

Редовното присъствие на бобови гозби на трапезата и ежедневният прием на боб, грах или леща, е доказан и много ефективен метод за поддържане здравословни нива на холестерола в кръвта и намалява сериозно риска от сърдечно-съдови заболявания. За съжаление обаче данните сочат, че подобни ястия съставляват сравнително малка част от хранителния ни режим и ги приемаме много по-рядко от необходимото.

Бобовите продукти имат нисък гликемичен индекс (разграждат се и се усвояват бавно в организма) и спомагат за по-слабото насищане на кръвта с „лоши“ мазнини като транс- мазнините например, които имат важна роля за повишаването на кръвния холестерол.

Присъствието на различни бобови култури в поне едно от дневните хранения помага за намаляване нивото на лошия холестерол с поне 10% и възприемането на този полезен подход от повечето страдащи от висок холестерол хора би могло да доведе до поне 10 процентно намаляване на случаите на смърт от сърдечно-съдови болести – водеща причина за смърт сред човешката популация.

Отчетено е, че по-големи са ползите от редовния прием на бобови храни за сърдечно-съдовата система при мъжете и по-значително е намаляването на лошия холестерол именно при тях. Основната причина е в това, че хранителният режим при тях е по-еднообразен, а холестеролът – малко по-висок отколкото при жените, и се повлиява по-отчетливо от здравословни промени в приема на храна.

По-честото включване на бобовите продукти сред присъстващите на трапезата ни храни е може би най-лесният и природосъобразен начин за естествено регулиране стойностите на холестерола. В допълнение на него, силата на водещи природни ресурси, полезни за сърдечно-съдовата ни система, е събрана в състава на изцяло природния продукт Липибор. С приемът му се постига ефективно контролиране на кръвния холестерол и ефективна защита на организма от заболявания от сърдечно-съдов произход.

borola
Споделяне