Редовният прием на боб, грах или леща може значително да понижи лошия холестерол

Редовното присъствие на бобови гозби на трапезата и ежедневният прием на боб, грах или леща, е доказан и много ефективен метод за поддържане здравословни нива на холестерола в кръвта и намалява сериозно риска от сърдечно-съдови заболявания. За съжаление обаче данните сочат, че подобни ястия съставляват сравнително малка част от хранителния ни режим и ги приемаме много по-рядко от необходимото.

Бобовите продукти имат нисък гликемичен индекс (разграждат се и се усвояват бавно в организма) и спомагат за по-слабото насищане на кръвта с „лоши“ мазнини като транс- мазнините например, които имат важна роля за повишаването на кръвния холестерол.

Присъствието на различни бобови култури в поне едно от дневните хранения помага за намаляване нивото на лошия холестерол с поне 10% и възприемането на този полезен подход от повечето страдащи от висок холестерол хора би могло да доведе до поне 10 процентно намаляване на случаите на смърт от сърдечно-съдови болести – водеща причина за смърт сред човешката популация.

Отчетено е, че по-големи са ползите от редовния прием на бобови храни за сърдечно-съдовата система при мъжете и по-значително е намаляването на лошия холестерол именно при тях. Основната причина е в това, че хранителният режим при тях е по-еднообразен, а холестеролът – малко по-висок отколкото при жените, и се повлиява по-отчетливо от здравословни промени в приема на храна.

По-честото включване на бобовите продукти сред присъстващите на трапезата ни храни е може би най-лесният и природосъобразен начин за естествено регулиране стойностите на холестерола. В допълнение на него, силата на водещи природни ресурси, полезни за сърдечно-съдовата ни система, е събрана в състава на изцяло природния продукт Липибор. С приемът му се постига ефективно контролиране на кръвния холестерол и ефективна защита на организма от заболявания от сърдечно-съдов произход.

borola
Споделяне