причини за висок холестерол

Причини за висок холестерол – две основни

Причини за висок холестерол – нека ги разгледаме отблизо. Повишените нива на холестерол са рисков фактор при сърдечно-съдовите заболявания. Ето защо е важно ефективното им понижаване при засегнатите пациенти.

Причини за висок холестерол – първична и вторична хиперхолестеролемия

Хиперхолестеролемията има две форми, а това са първична и вторична. Първата е генетично обусловена, докато втората възниква в резултат на различни заболявания, прием на медикаменти или не особено добър начин на живот.

Първичната хиперхолестеролемия е свързана с генетичен дефект, който е наследен или причинен от взаимодействието на различни гени с диета или фактори (като тютюнопушене, консумация на алкохол или липса на физическа активност).

Наследствената форма на нарушение на липидния метаболизъм води до повишаване на LDL-холестерола (лошия) в ранна възраст. Фамилната хиперхолестеролемия се диагностицира само след инфаркт на не голяма възраст или, в случай, че миокардните инфаркти са често срещани в семейството. В не много чести случаи, при хомозиготната фамилна хиперхолестеролемия, причиняваща хиперхолестеролемия, и двамата родители носят генна мутация. Въпреки това, тя е много рядка, а засегнатите имат значително повишени нива на лошия холестерол. Сърдечно-съдовият риск при тези пациенти е толкова висок, че ако те не се лекуват, надали ще достигнат и 30-годишна възраст.

Причините за висок холестерол в контекста на вторичната хиперхолестеролемия могат да са разнообразни. Заболявания като диабет, хипотиреоидизъм и бъбречни такива, могат да причинят високи нива на холестерол. В допълнение, рискът от вторична хиперхолестеролемия се увеличава значително при затлъстяване и липса на упражнения, както и прием на мазни храни. Освен това, някои лекарства също влияят върху нивата на холестерола и могат да ги повишат. Ако причините за високия холестерол при вторичната дислипидемия са известни, повишените нива на холестерол в много случаи могат да бъдат значително редуцирани чрез чрез прием на лекарства или промени в начина на живот, и балансирана диета.

Причини за висок холестерол – патологии при първична и вторична хиперхолестеролемия

При пациенти с първична хиперхолестеролемия, черният дроб има около 2-30% от физиологичния брой функционални LDL-рецептори, което води до повишаване нивата на лошия холестерол в кръвта. А, това трудно се коригира само чрез промени в диетата. Мутациите в тези рецептори са отговорни за от около 85-90% от проявите на фамилната хиперхолестеролемия.

При пациенти с вторична хиперхолестеролемия, в повечето случаи, високите нива на холестерол не са наследствени, а по-скоро придобити. Вторичната форма на това заболяване може също да бъде причинена от различни, основни заболявания като затлъстяване, диабет, бъбречна недостатъчност, хипотиреоидизъм или метаболитен синдром. Тези заболявания, наред с други фактори, могат да доведат до излишък на холестерол в кръвта. А, начинът на живот също играе основна роля при вторичната хиперхолестеролемия. Част от причините за висок холестерол са прекомерната консумация на нездравословни храни с високо съдържание на наситени мазнини и захар, приема на алкохол и липсата на физическа активност.

Причини за висок холестерол – накратко

Както научихте, хиперхолестеролемията се разделя на две форми – първична и вторична. Първичната е генетично обусловена и води до повишени нива на LDL-холестерола в ранна възраст, което изисква лекарствена терапия, защото промените в начина на живот не са достатъчни. Докато вторичната хиперхолестеролемия е придобита и често срещана, а причините за нея могат да бъдат много. И не забравяйте – без значение от вида на заболяването, вие трябва да контролирате холестерола си чрез промени в начина си на живот, а при необходимост – и с лекарствени продукти.

Природно допълнение при висок холестерол

Специалистите препоръчват прием на Липибор / Lipibor® за поддържане и възвръщане на липидния профил в норма. Природната сила за ефективно и безопасно нормализиране нивата на холестерол и триглицериди в кръвта. Безкомпромисното действие на продукта бива постигнато от рационалната комбинация от бета-глюкан, ниацин и поликозанол в него.

Съставките му са съчетани по най-добър начин, за да постигат и подсилват действието си. А, резултатът от всичко това е по-нисък “лош” холестерол и по-висок “добър” такъв, триглицеридите влизат в норма, а рискът от развитие на атеросклероза е понижен значително. Продуктът има изцяло натурален състав, гарантиращ висок профил на безопасност. Без странични ефекти и подходящ за продължителна употреба.

Може да го закупите от аптечната мрежа в цялата страна или да поръчате бързо, лесно и удобно от комфорта на вашия дом чрез сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Споделяне