орехи холестерол

Орехи помагат в борбата с високите нива на холестерол

Учени установяват, че включването на орехи в диетата намалява общия холестерол и умерено понижава нивата на LDL холестерола, наричан още „лош“ холестерол. Периодът на проучването обхваща две години, в които участниците ежедневно са консумирали около една шепа орехи. Резултатите са понижени нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) и по-нисък общ холестерол, в сравнение със стойностите им в началото на проучването.

До момента редица изследвания наблюдават връзката между консумацията на орехи и намален риск от сърдечно-съдови събития. Ново проучване се фокусира върху влиянието на тези ядки, богати на омега-3 мастни киселини върху нивата на общия холестерол. Освен това учените изследват подкласовете на LDL холестерола на участниците, включително малки LDL частици с висока плътност. Те често се свързват с повишен риск от развитие на атеросклероза.

Повече за методите на проучването

Наблюденията на изследователите се провеждат сред 636 участници на възраст между 63 и 79 години. 67% от тях са жени. За целите на проучването участниците са разделени на две групи. Едните хапват по половин чаша орехи всеки ден, а другите не консумират от ядките. След това изследователите наблюдават нивата на холестерол, концентрацията и размера на липопротеините.

При участниците, които са консумирали орехи, нивата на LDL холестерол спадат средно с 4,3 милиграма на децилитър (mg/dl), а общият холестерол – средно с 8,5 mg/dl. При хората от тази група LDL частиците с малък размер и голяма плътност, които проникват по-лесно в артериалната стена и се задържат по-дълго, намаляват с 6,1%.

При групата, която консумира ежедневно орехи, промените в LDL холестерола варират в зависимост от пола. При мъжете спадът в нивата му е 7,9%, а при жените – 2,6%.

Ползи за здравето от консумацията на орехи

Доктор Емило Рос, старши автор на споменатото проучване, споделя как той и колегите му през годините са изследвали ползите за здравето, които носи консумацията на орехи.

„Винаги сме получавали добри резултати в посока по-нисък холестерол, по-добра ендотелна функция, по-ниско кръвно налягане и добри противовъзпалителни свойства“.

Благоприятният ефект на орехите върху тези аспекти от здравето, д-р Рос отдава на състава им. Те са богати на хранителни и биоактивни вещества, включително значими количества алфа-линоленова киселина и растителна омега-3 мастна киселина. Орехите са ядките с най-високо съдържание на полифеноли и фитомелатонин.

Сегашното проучване обръща специално внимание на състава на липопротеините. Резултатите показват, че редовната консумация на орехи не само понижава LDL холестерола, но и подобрява качеството на LDL частиците като ги прави по-малко атерогенни. Това означава, че те по-трудно ще проникват в артериалната стена и способността им да образуват атеросклеротични плаки ще намалее. Следователно спада и рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Освен консумацията на орехи, положителен ефект върху нивата на холестерол оказва…

Липибор / Lipibor® – изцяло природен продукт за здравословни нива на холестерол в кръвта. Всяка капсула съдържа високоефективна комбинация за регулиране на мастната субстанция в кръвния серум. Активни съставки са екстракти от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Тази рационална комбинация понижава общия холестерол и съдейства за повишаване на добрия холестерол. Благодарение на комплексното си действие продуктът успешно се прилага за профилактика на атеросклероза. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемът да се съчетае с редовна физическа активност и подходящ хранителен режим.

borola
Споделяне