митове за холестерола

Широко разпространени митове за холестерола – вижте кои са!

Експерти споделят кои са най-широко разпространените митове за холестерола сред населението. Той представлява съществен компонент от мембраните на клетките и въпреки лошата слава, която му се носи, холестеролът е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Когато нивата му не са в норма, той става предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Вижте защо следните широко разпространени твърдения по темата са заблуда.

Висок общ холестерол = лош холестерол

Освен структуроопределящ компонент в състава на мембраната на клетките, холестеролът е необходим за производството на хормони, витамин D и жлъчна киселина. Той преминава през кръвта, благодарение на определен вид молекули, наричащи се липопротеини (съставът им включва мазнини и протеини). Те биват два основни вида – липопротеин с ниска плътност (LDL) u липопротеин с висока плътност (HDL). LDL, наречен още „лош” холестерол, пренася холестерола към артериалните клетки и повишава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. HDL, от своя страна, изчиства холестерола от артериите и го транспортира обратно към черния дроб, където той се обезврежда.

Формирането на плаки по съдовите стени се свързва с по-високите нива на „лошия“ LDL холестерол. „Добрият“ HDL холестерол има противоположния ефект като се счита, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Един от най-разпространените митове за холестерола – мъжете трябва да следят по-стриктно за нивата му

Според резултати от Центъра за здравна статистика на САЩ в периода 2015-2018 г. разпространението на висок общ холестерол сред възрастните граждани е 11,4%. В зависимост от пола на пациентите, картината изглежда по следния начин: 10,5% от мъжете и 12,1% от жените са с висок общ холестерол. При навлизане в менопауза организмът на дамите намалява производството на хормона „защитник“ – естроген. Това обстоятелство изравнява риска от сърдечно-съдови събития при двата пола.

Изключването на храни, съдържащи мазнини, от менюто ще намали нивата на лошия холестерол

Истина е, че здравословният хранителен режим, съдържащ по-малко мазнини спомага за намаляване на лошия холестерол, но това е само едно от условията. Освен това са нужни: прием на храни, съдържащи фибри (пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове) и промяна във всекидневната физическа активност, включваща повече движение. Когато говорим за холестерол не бива да пренебрегваме и генетичната предразположеност. При някои хора се наблюдава невъзможност за ефективно преработване на холестерола. Това състояние се нарича фамилна хиперхолестеролемия и се среща при 1 на 200 души.

След като разкрихме някои популярни митове за холестерола, вижте природно средство, което предотвратява натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове

Липибор / Lipibor® е изцяло природен продукт за здравословни нива на холестерол в кръвта. Всяка капсула съдържа високоефективна комбинация за регулиране на мастната субстанция в кръвния серум. Активни съставки са екстракти от:

  • Поликозанол (Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Съставките са съчетани така че да понижават общия холестерол и да съдействат за повишаване на добрия. Благодарение на комплексното си действие продуктът успешно се прилага за профилактика на атеросклероза. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola
Споделяне