Митовете за холестерола – развенчани (част 2)

В първата част на статията ви запознахме с два от митовете, касаещи холестерола, нека хвърлим светлина и върху останалите. Кои са те?

3. Храни като кашкавал, сирене, мляко, сметана яйца трябва да се изключат, ако имаме висок холестерол.
Истината е, че те могат да останат в хранителното меню, но в по-малки количества. Друго условие е жълтъкът в яйцата да се избягва, а млечните продукти да бъдат с ниска масленост.

4. Стресът не оказва влияние върху холестеролните нива.
Доказано е, че високите нива на стрес водят до увеличаване на количеството лош холестерол в организма.

5. Употребата на цигари няма влияние върху холестерола.
Тютюнопушенето оказва индиректен ефект върху холестерола – намалявайки добрия холестерол (HDL) води до увеличаване на лошия (LDL).

6. Няма храни, които намаляват нивата на холестерола в кръвта
Доказано е, че приемът на храни като чесъна, овесеното брашно, лещата, зеления фасул, грах, ядките рибата като сьомгата и рибата тон в значителна степен понижават стойностите на лошия холестерол.

7. Прекратяването на употребата на храни, съдържащи мазнини, ще доведе до по-ниски нива на лошия холестерол.
Това твърдение е вярно…но само донякъде. Истина е, че здравословния хранителен режим, съдържащ по-малко мазнини спомага за намаляване на лошия холестерол, но това е само едно от условията. Освен това са нужни: прием на храни, съдържащи фибри (пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове), промяна във всекидневната физическа активност, включваща повече движение, както и прием на средства, които понижават лошия холестерол като Липибор например.

8. Не съществува начин за справяне с повишените холестеролни нива, ако те са наследствени.
Унаследените високи холестеролни нива се наблюдават при много малка част от хората (3% от населението). В тези случаи стойностите на холестерола са завишени още в детската възраст, като не се повлияват от диетата. В тези случаи специалистите препоръчват прием на продукти, които понижават холестерола. Такъв е Липибор – висококачествена комбинация от природни средства – бета глюкан, ниацин и поликозанол, която осъществява сигурен, бърз и ефективен контрол над повишените холестеролни нива. Липибор се прилага за понижаване на лошия и общия холестерол като едновременно с това увеличава добрия.

borola
Споделяне