менопауза повишен холестерол

Менопауза – изненадваща причина за повишен холестерол

Ново проучване посочва периодът на менопауза като ключова причина за повишен холестерол при жените. Научете още за важното здравно откритие в следващите редове от публикацията.

Менопауза – доказана причина за повишен холестерол при жените

Лекарите отбелязват повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания при жените след критическата възраст, като не посочват точната причина за това. Не бе ясно дали тези проблеми се дължат на хормоналните промени през менопаузата, естествения процес на остаряване или комбинация от двата фактора. Ново научно изследване хвърля светлина върху проблема. То посочва именно менопаузата като главна причина за завишаване нивата на холестерола при постменопаузалните жени. „Когато климаксът наближи, изследванията на много жени показват значителен скок в нивата на холестерола, което повишава опасността от сърдечни заболявания в бъдеще.” Това споделя д-р Карън А. Матюс, професор по психиатрия и епидемиология към Университета в Питсбърг, и водещ автор на проучването.

Повече информация за научното изследване

За период от 10 години, д-р Матюс и нейният екип проследяват 1054 американки, които преминават през климактериума. Всяка година специалистите тествали участничките за висок холестерол, кръвно налягане и определяли сърдечно-съдовия им риск. При почти всички жени са отчетени повишени нива на холестерол през периода на менопаузата. През 2-годишния период на последната менструация, LDL или лошият им холестерол се е повишил с 10.5 пункта, или с около 9%. Средното ниво на общия холестерол също се е увеличило с 6.5%.

Други рискови фактори, като кръвно налягане и инсулин също са показали повишаване по време на проучването, но с постоянна скорост. Техните увеличени нива се дължат на процеса на стареене, а не на менопаузата.

Скокът в нивата на холестерола през менопаузата определено повлиява здравословното състояние на жените. Това е мнението на д-р Вера Битнер, професор по медицина и автор на редакционната статия към изследването. Това подчертава необходимостта от оценка на рисковите фактори и промените в начина на живот, които жените трябва да извършват, за да намалят опасността.

Решение за регулиране на холестерола по време и след менопаузата

Здравословното тегло, отказът от тютюнопушене, спазването на балансирана диета и движението поддържат холестерола в норма. Но придържането към тези способи не е достатъчно, за да намали повишените му нива. За регулиране на холестерола по време и след периода на менопауза помага Липибор / Lipibor®. Природният продукт съдържа три съставки, всяка с действие за намаляване на високия холестерол – ниацин, поликозанол и бета глюкан. Прецизното им съчетание осигурява по-мощен ефект по отношение на понижаване на лошия и повишаване на добрия холестерол. По този начин продуктът намалява сърдечно-съдовия риск и се грижи за доброто здраве през всеки период от живота. Може да се приема и от диабетици, хора с чернодробни заболявания и в напреднала възраст. Действа в синергия и с други продукти за понижаване на холестерола. Идеално допълнение е към здравословния хранителен и двигателен режим за поддържане на нормални нива на холестерола. Няма противопоказания при дългосрочен прием.

borola
Споделяне