Кои са храните, които понижават холестерола?

Поддържането на високи нива на холестерола е предпоставка за развитието на атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, инсулт, периферна артериална недостатъчност и др.

В повечето случаи нивата на холестерола могат да бъдат намалени с 10-20% само чрез промяна на хранителните навици. Не е необходимо да се извършват големи промени в хранителния режим, за да се понижат холестеролните нива. Достатъчно е само да се спазват само няколко правила.

Един от начините, които препоръчват специалистите е да се увеличи консумацията на храни, съдържащи фибри. Фибрите са източник на ценни белтъчини и минерали, които потискат лошия холестерол. Фибрите помагат да се обере холестерола от тънките черва и да се изхвърли от организма. Установено е, че дневната нужда на организма от фибри е поне 35г. Те се съдържат в бобовите растения – зелен фасул, леща, грах, соя.

Пълнозърнестите продукти, овесени ядки, броколи, брюкселско зеле, патладжан, чушки, ябълки, цитруси, папая, гуава, ягоди също намаляват лошият холестерол в кръвта.

В борбата с високия холестерол могат да се включат ядките и семките, защото съдържат полезни омега-3 мастни киселини. Те поддържат нивото на добрия HDL – холестерол в организма, който „улавя“ и отстранява лошия холестерол.

Най-богатият източник на омега-3 са мазните видове риба – риба тон, сьомга и др.

Едновременно с промените в начина на хранене за здравословно намаляване на холестерола специалистите препоръчват редовен прием на Липибор. Природен продукт, повишаващ добрия холестерол и намаляващ лошия. Липибор съдържа оригинална природна комбинация от бета глюкан, поликозанол и ниацин. Всяка от тези съставки играе поотделно роля за регулирането на холестерола в кръвта, а трите заедно допълват ефекта си и взаимно го усилват.

borola
Споделяне